AAA

POLITIKA | 20.09.2020 18:40 > 20.09 19:10

Američka državna delegacija u poseti Grčkoj, Kosovu, Srbiji i Izraelu

Državna delegacija SAD koju predvodi izvršni direktor Američke međunarodne finansijske korporacije za razvoj (DFC), Adam Beler posetiće Grčku, Kosovo, Srbiju i Izrael od danas 20. do 25. septembra radi unapređenja ekonomske saradnje i razvoja, objavilla je danas DFC u Vašingtonu.

S Belerom su specijalni savetnik predsednika SAD za Srbiju i Kosovo, ambasador Ričard Grenel, zamenica administratora američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Boni Glck, predsednica Izvozno-uvozne banke Sjedinjenih Država (EKSIM) Kimberli Rid i drugi zvaničnici američkih resora za energetiku i trgovinu.

Delegacija će u gradovima koje će posetiti održati sastanke sa visokim vladinim zvaničnicima i liderima privatnog sektora, najavljeno je u Vašingtonu.

To putovanje je "nastavak istorijskog Abrahamovog sporazuma" Izraela, Ujedinjenih Kraljevina i Bahreina i "sporazuma o ekonomskoj normalizaciji Srbije i Kosova", piše u saopštenju.

DFC, američka razvojna banka, "olakšava investicije privatnom sektoru i nudi principijelno finansiranje kao alternativu autoritarnim režimima", objašnjava se u tekstu.

DFC blisko sarađuje sa USAID-om, EKSIM-om i drugim državnim službama SAD "da bi promovisala razvoj i doprinela spoljnoj politici SAD putem svojih sredstava za finansiranje".

Delegacija će na Balkanu i u Izraelu "unaprediti strateška ulaganja koja podržavaju raznolikost nabavki i ojačaće energetsku nezavisnost u Grčkoj i širem regionu", kaže se u tekstu.

"DFC će postaviti temelje za otvaranje kancelarije u Beogradu kako bi se olakšala primena projekata koji će podržati ekonomski rast u regionu", piše u najavi u kojoj se zaključuje da su "DFC i EKSIM nedavno potpisale Pisma o zainteresovanosti (LOI) sa Srbijom i Kosovom za pomoć u finansiranju važnih projekata navedenih u sporazumima od 4. septembra".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.