AAA

POLITIKA | 21.09.2020 20:20 > 21.09 20:20

Vučić: Braneći suverenitet i teritorijalni integritet, Srbija brani temelje UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras na sednici Generalne skupštine UN da Srbija braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, brani temelje UN.

"Odbranom suvereniteta i teritorijalnog integriteta, poštujući Rezoluciju 1244, Srbija brani i medjunarodno pravo, Povelju UN, ali i konačno autoritet Saveta bezbednosti", rekao je Vučić u obraćanju na engleskom jeziku na virtuelnom sastanku Generalne skupštine UN na visokom nivou, povodom 75. godišnjice svetske organizacije.
Vučić je naglasio da Povelja UN treba da bude "ustav" savremene medjunarodne zajednice i skup osnovnih principa koji regulišu medjunarodne odnose i procese u medjunarodnoj zajednici.

"Nažalost, na kraju 20. veka, mi smo u Srbiji iskusili unilateralne mere i akcije koje su podrivale i dovele u pitanje efikasnost multilateralizma i mehanizama medjunarodne saradnje, kao i samo medunarodno pravo. Privremene institucije u Prištini proglasile su nezavisnost jednostranim aktom i prekršile Rezoluciju UN 1244, ozbiljno minirajući na taj način bezbednost Srbije i regiona u celini", istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija ostaje u "potpunosti posvećena" pronalaženju kompromisnog rešenja kosovskog pitanja i ulaže napore za očuvanje interesa svog naroda kao i za održavanje mira i stabilnosti.

Vučić je rekao da obeležavanje 75. godišnjice svetske organizacije predstavlja priliku za ponovno afirmisanje zajedničke posvećenosti multilateralizmu, principu kojem su se zemlje obavezale potpisivanjem Povelje UN.

Vučić je u obraćanju rekao da je Jugoslavija, čija je Srbija naslednica bila jedna od prvih potpisnica Povelje UN i da je medju osnivačima UN.

"UN više od sedam decenija na osnovu univerzalne platforme radi na uspostavljanju dijaloga na osnovu jednakosti, radi na poštovanju ljudskih prava i igra ključnu ulogu u održavanju mira, stvarajući i uslove za ekonomski razvoj širom planete", rekao je Vućić i dodao da Srbija ostaje posvećena svim principima UN.

Predsednik Srbije je u govoru pomenuo pandemiju korona virusa ocenjujući da su UN potrebne sada isto kao i pre 75 godina i da "jedino kroz zajedničku saradanju, koordinaciju i poštovanje" može da bude pronadjen "odgovor" za tu globalnu pretnju.

Onlajn sastanak organizovan je uoči godišnjeg sastanka svetskih lidera u UN, koji počinje sutra, bez fizičkog prisustva predsednika i premijera država članica UN.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.