AAA

POLITIKA | 02.10.2020 12:35 > 02.10 12:35

CRTA: Izbori ostavili negativne posledice po demokratiju, potrebna izmena zakonodavstva

Izbori u Srbiji su u celini ispunili minimalne demokratske standarde ali će ostaviti negativne posledice po kvalitet demokratije u zemlji, ocenila je Posmatračka misija CRTA u svom izveštaju, u kojem se nalaze i preporuke kako da se poboljša izborni proces.

U saopštenju, ta organizacija je podsetila na svoju raniju ocenu da je ovogodišnji izborni proces najlošiji od svih koje je CRTA posmatrala, zbog čega smatra da bi novi set izbornih preporuka i hitno usvajanje Jedinstvenog izbornog zakona predstavljalo korak ka kvalitetnijem izbornom procesu.
"Iako su izbori sprovedeni u skladu sa zakonom, i nije bilo zakonskih ograničenja za političke aktere da se predstave i komuniciraju sa javnošću, predstavnici lista koji su u prethodnom periodu bili na vlasti imali su nepoštenu prednost i zloupotrebljavali su javne resurse, a birači su ostali uskraćeni za ravnomerno i objektivno informisanje o izbornoj ponudi", navedeno je.

CRTA je dodala da se umesto obezbedjivanja široke participacije dijalogom, pribeglo stvaranju prividnog pluralizma, a klijentelističke prakse, pritisci i zastrašivanja, koji su se javljali i u prethodnim izbornim ciklusima, dodatno su umanjili slobodu izbora.

"Ukoliko se pod hitno nešto suštinski ne izmeni u izbornim pravilima, naredni izborni procesi biće sve lošiji. Neophodno je, kao početni korak, usaglasiti svu izbornu materiju u okviru jedinstvenog izbornog zakona kako se ne bi ostavljao prostor da izborne nepravilnosti ostaju nesankcionisane, kao što je sada moguće usled neusaglašenosti različitih zakonskih rešenja", rekao je šef Posmatračke misije CRTA Raša Nedeljkov.

On je dodao da veruje da bi naredni izborni procesi bili održani u boljim uslovima, neće biti dovoljno ispuniti samo neke od preporuka, već dovoljno preporuka iz svake oblasti, kojima bi se u praksi sprečila zloupotreba javnih resursa, obezbedila ravnomerna medijska zastupljenost i zaštitila prava birača.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.