AAA

POLITIKA | 03.10.2020 11:55 > 03.10 11:58

BCBP: Vlast da odgovori zašto se NVO sumnjiče za finansiranje terorizma i pranje novca

Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) saopštio je da Uprava za sprečavanje pranja novca Ministarstva finansija ni posle dva meseca nije dala odgovor javnosti zbog čega je naložila vanredno prikupljanje informacija o više organizacija civilnog društva, medija i pojedinaca.

"BCBP ne dozvoljava da ovaj pritisak na one koji se bore za slobodnu i demokratsku Srbiju bude zataškan i od ministarstva zahteva hitan i jasan odgovor na pitanje 'koji su osnovi sumnje da se oni bave finansiranjem terorizma i pranjem novca'", navodi se u saopštenju.
Ta organizacija civilnog društva ocenjuje da je ovakav potez vlasti uzrokovan njenom potrebom "da svaki kritički i slobodnomisleći glas u Srbiji uguši".

"Stavljanje BCBP i njegovog programskog direktora na spisak mogućih finansijera terorizma zapravo predstavlja otvorenu pretnju upućenu 'neposlušnima' i upozorenje ostalima da ne preispituju ono što režim u Srbiji radi. Skandalozno je da se to dešava dve decenije nakon demokratskih promena, kada su gradjani porazili ovakve autoritarne ideje", smatraju u BCBP-u.

U poslednja dva meseca smo svedoci mafijaških obračuna, piše u saopštenju i navode se nerasvetljena batinanja na ulicama, manipulacija sa brojem umrlih i smena lekara koji su kritikovali odgovor države na pandemiju COVID-19. Navodi se, takodje, nerazjašnjeni poslovni uspesi osoba bliskih vlasti, konfuzije u vodjenju spoljne i bezbednosne politike Srbije, napadi na novinare i na Savet za borbu protiv korupcije i na predstavnike institucija EU od strane vlasti.

Spisak se završava neslavnim 139. mestom na koje je Institut u Geteborgu svrstao srpsku demokratiju dajući joj opis „izborna autokratija“.

Zbog nerasvetljenih slučajeva nasilja, napada na novinare, predstavnika EU i nezavisnih organa, kao i nejasnih podataka o broju umrlih koji su doveli do smene više lekara, BCBP očekuje da će i predstojeći izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija biti "najnepovoljniji do sada".

"Za ovakvu ocenu će biti odgovorna isključivo vlast koja sve intenzivnije podriva vladavinu prava i obračunava se sa civilnim društvom. BCBP će zajedno sa domaćim i međunarodnim partnerima nastaviti da insistira na razrešenju afere koju je pokrenula Uprava za sprečavanje pranja novca Ministarstva finansija, a o daljim koracima će javnost biti blagovremeno obaveštena", zaključuje se u saopštenju.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.