AAA

POLITIKA | 17.10.2020 12:30 > 17.10 13:54

Skupština slobodne Srbije apeluje da se ustane u odbranu slobode savesti, govora i mišljenja

Skupština slobodne Srbije apelovala je danas na "odbranu slobode savesti, mišljenja i govora", kao i autonomije naučnog rada i istraživanja, povodom slučaja profesora Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta (PBF) Rodoljoba Kubata kojem je uručen otkaz.

U saopštenju Skupšine apolovano je na Univerzitet u Beogradu, SANU, akademsku i širu javnost, kao i na sve na odgovornim pozicijama u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) da osude "progon" kojem je više meseci izložen član te organizacije Rodoljub Kubat.
Navodi se da su uručenjem otkaza Kubatu, grubo prekršeni Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o radu, kao i Statut i Kodeks Univerziteta u Beogradu.

Skupština piše da je na "najgrublji način" dovedena u pitanje autonomija Univerziteta i naučnog istraživanja, kao i Ustavom Srbije proklamovano načelo sekularnosti time što je uprava PBF uručenjem otkaza "bespogovorno izvršila" odluku Svetog arhijerejskog sinoda SPC.

"Pozivanje na autonomiju PBF u okviru Univerziteta, kao i na posebne veze ovog fakulteta sa SPC, o čemu je više puta u javnosti govorio aktuelni dekan Zoran Ranković, apsurdno je ne samo zbog toga što načelo autonomije pojedinih članova Univerziteta ne podrazumeva 'pravo' na to da se postupa protivzakonito, već i zato što su postupci Sinoda i uprave PBF u gruboj suprotnosti i sa važećim crkveno-pravnim propisima same SPC", dodaje se u saopštenju.

Kako piše u saopštenju, slučaj Kubata nije usamljen, i ukazuje da je još nekoliko nastavnika te visokoškolske ustanove izloženo "zabranama, pretnjama, ucenama i različitim vidovima onemogućavanja da deluju u skladu sa zvanjima u koja su izabrani, naglašavamo, zakonitim odlukama odgovarajućih univerzitetskih tela".

"Jedini razlog za to su, kao i slučaju Kubata, njihovi javni istupi u kojima su kritikovali skandalozne nastupe i ponašanje moćnih pojedinaca iz redova crkvene hijerarhije, kao i protivustavne, protivzakonite i u potpunosti koruptivne veze između aktuelne vlasti i tih istih velikodostojnika", naglašeno je u saopštenju.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.