AAA

POLITIKA | 20.10.2020 22:20 > 20.10 22:20

Amfilohije negativan na koronavirus, ambasador Srbije posredovao u nabavci leka

Mitropolit crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije koji se od 6. oktobra leči u Kliničkom centru negativan je na koronavirus, saopšteno je iz Mitropolije.

Amfilohije je danas testiran, a test na koronavirus koji je uzorkovan bio je negativan.
"Danas je rađen i ultrazvuk srca koji je pokazao u potpunosti uredan nalaz i neoštećen srčani mišić. Ohrabrujuće je i to što su i ostali vitalni parametri i dalje stabilni. Nalazi su u konstantnom blagom poboljšanju. Svakako, proces oporavka mitropolita Amfilohija i dalje traje. Neophodno je sanirati posledice koje su izazvane koronavirusom, prije svega upalu pluća koja je već nekoliko dana u povlačenju", saopšteno je iz MCP.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović posredovao je u nabavci lekova i aparata za kiseonik namenjenih za lečenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija u Crnoj Gori.

Pojedini mediji su objavili da mitropolitu daju lek Remdesivir kojeg još nema u upotrebi u Crnoj Gori.

"Kao ambasador sam posredovao između Kliničkog centra Crne Gore, kabineta predsednika Srbije i nadležnih institucija", izjavio je ambasador Božović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako je rekao, to je urađeno "kao i za sve druge pacijente i građane koji su se obratili Ambasadi ili direktno zdravstvenim institucijama Srbije".

"Nikakav poseban status ili tretman nema mitropolit u odnosu na druge pacijente", kazao je Božović.

On je potvrdio i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nudio da se Amfilohije prebaci na lečenje u Srbiju.

"Tu sam poruku lično preneo mitropolitu u cetinjskoj bolnici Danilo I, ali se on zahvalio i rekao da želi da ostane u Crnoj Gori i deli sudbinu svih ostalih građana", navodi Božović.

Zvanični organi Srbije nisu se oglašavali ovim povodom jer prema rečima Božovića, predsednik Srbije Vučić o svemu ovome ne želi da govori.

On je kao odličnu ocenio saradnju ambasade Srbije sa zdravstvenim institucijama u Crnoj Gori.

"Želim da pohvalim sve postupajuće ljekare i kompletno osoblje i rukovodstvo KCCG na odličnoj saradnji i komunikaciji sa ambasadom Srbije u Crnoj Gori u ovom i u mnogim drugim slučajevima od početka izbijanja pandemije korona virusa", kazao je Božović.

Vlada Crne Gore je 9. oktobra saopštila da je obezbedila novac za nabavku Remdesivira, koji se koristi za lečenje infekcije korona virusom i da je naložila njegovu hitnu nabavku. Cena Remdesivira je 345 eura po ampuli, bez poreza.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.