AAA

POLITIKA | 22.10.2020 18:35 > 22.10 20:41

Privedena jedna osoba zbog prekidanja obraćanja na festivalu Mirdita - dobar dan


 Većina okupljenih koji se protive održavanju festivala "Mirdita, dobar dan" razišla se iz Birčaninove ulice, a ostalo je njih desetak.

Policija je povukla polovinu svojih snaga koje su bile postavljene, i još samo pripadnici MUP-a blokiraju tu ulicu kordonima.
Grupa od stotinak protivnika festivala "Mirdita, dobar dan" okupila se ranije večeras u Birčaninovoj ulici u Beogradu, koju je prethodno iz svih smerova blokirala policija.

Okupljeni su pripadnici desničarske organizacije Zavetnici, a medju njima su i liderka organizacije Milica Djurdjević, Sima Spasić iz Udruženja porodica kosmetskih žrtava i lider Srpske desnice Miša Vacić.

Vacić je novinarima rekao da je festival provokacija i negacija srpskih žrtava na Kosovu, i ocenio da Kosovo "nema kulturnu baštinu".

Policija je nešto posle 18 časova odvela jednu osobu koja je prekinula uvodno obraćanje na otvaranju festivala u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Kako je za agenciju Beta rečeno iz Inicijative mladih za ljudskih prava, ta osoba je uzviknula "Vratite me na Kosovo" i odgurnula mikrofon dok su se organizatori obraćali.

Okupljeni su bacili baklju preko kordona policije, koja je pala na ulicu u blizini Centra za kulturnu dekontaminaciju.

Nosili su zastave Srbije i zastave Zavetnika, pevali pesme o Kosovu i skandirali "Vučiću, Šiptare", kao i pozive na ubijanje Albanaca.

Festival kulture "Mirdita, dobar dan" koji Beogradu predstavlja kulturnu i društvenu scenu Kosova, počeo je večeras predstavom "Ja sam sebi žena".

Tokom tri dana festivala debatovaće se o pregovaračkom procesu Beograd-Priština, o članstvu Kosova u UNESKO, o saradnji mladih iz srpskog i albanskog društva.

Cilj festivala je da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica pokrenu promene i stvori tradicija saradnje kao doprinos trajnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, naveli su organizatori.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.