AAA

POLITIKA | 23.10.2020 10:15 > 23.10 10:29

Levičari najavili akciju solidarnosti sa migranitma nakon najave patrola

Partija radikalne levice (PRL) ocenila je danas da je solidarnost sa ugroženima jedini odgovor na nasilje "u kome je država saučesnik" i najavila akciju solidarnosti, reagujući na najavu grupe "Narodne patrole" da će "očistiti" park Ekonomskog fakulteta od migranata.

Grupa "Narodne patrole" najavila je za nedelju, 25. oktobra u 17.00 akciju "Očistimo park kod Ekonomskog fakulteta", a PRL odgovara pozivom na solidarnost sa migrantima u tom parku i okupljanje organizuje istog dana u 16.30.

"Niko ne spava na ulici i u parku, po žegi, kiši i snegu, zato što to želi, iz obesti ili iz bahatosti, već iz očajničke potrage za boljim životom. Izbeglicama od rata i bede, umesto države čiji je to posao, pomažu brojni solidarni pojedinci i pojedinke i organizacije, ljudi koji im pomažu hranom, odećom i pružanjem sigurnosti", navodi se u saopštenju PRL.

PRL je podsetila na nasilje nad izbeglicama koje su proteklih dana sproveli policija i "marginalne" desničarske grupe sa ekstremističkim stavovima koje, kako smatraju, društvo u Srbiji ne podržava.

"Policijske patrole su u utorak tukle i nasilno rasterivale izbeglice iz centra Beograda. Baš dok je predsednik države preko javnog servisa osuđivao najave nasilja tzv. 'Narodnih patrola', u stvarnosti, daleko od očiju medija, policija je radila isto što i ekstremna desnica", dodaje se u saopštenju.

U saopštenju PRL se navodi da je "tihi savez" vlasti i ekstremne desnice "sve očigledniji" poslednjih meseci, a da vlast podstiče atmosferu straha, mržnje i nasilja "od policijske brutalnosti na julskim protestima, preko režimskih tabloida, do sramnih saopštenja Ministarstva kulture i informisanja i premijerkinog Saveta za kreativne industrije".

"Ekstremna desnica je u takvim okolnostima slobodna da tuče ljude na ulici, razbija izložbe i upada na 'neprikladne' kulturne manifestacije, i ponosno najavljuje akcije 'čišćenja' parkova od izbeglica sa Bliskog istoka, bez ikakvih posledica. Narod u Srbiji danas živi u strahu, kako od vlasti tako i od parapolicijskih desničara", ističe se u saopštenju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.