AAA

POLITIKA | 30.10.2020 14:40 > 30.10 14:41

Čvorović: Odlazak Amfilohija otežaće formiranje vlade u Crnoj Gori, SPC da izabere Joanikija

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, pravni istoričar Zoran Čvorović izjavio je danas da će odlazak mitropolita crnogorsko primorskog Anfilohija dodatno otežati formiranje nove vlade Crne Gore, ali da otvara i problem balansa autoriteta unutar episkopata Srpske pravoslavne crkve (SPC), kao i da će Crkva pokazati mudrost ako vladiku budimljanskog Joanikija izabere na tron cetinjskog mitropolita.

"Odlaskom mitropolita Amfilohija otvara se veliki problem balansa autoriteta unutar episkopata SPC i to u vremenu kada se od SPC očekuje da bezuslovno brani Кosovo i Metohiju u sastavu Srbije, i po cenu suprotstavljanja državnim vlastima", rekao je Čvorović, govoreći o mitropolitu Amfilohiju, koji je u javnosti poznat i kao protivnik kosovske politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Kako je Čvorović rekao, "budući da je bio neprikosnoveni autoritet u Crnoj Gori, odlazak mitropolita dodatno će otežati formiranje nove vlade Crne Gore", kao i da će "njagovu smrt pokušati da iskoriste sve one strukture u Crnoj Gori i Srbiji koje ovih dana onemogućavaju profesora Кrivokapića da završi taj posao".

"Srpska crkva će pokazati mudrost ako vladiku Joanikija izabere na tron cetinjskog mitropolita. Vladika Joanikije je jedini kadar da sačuva jedinstvo Crkve i srpskog naroda u Crnoj Gori, ali i da bude novi uravnotežujući faktor unutar cele SPC", naglasio je Čvorović.

On je naveo da mitropolit Amfilohije spada u red najznačajnijih arhijereja Srpske crkve u njenoj viševekovnoj istoriji i da je "tokom svoje višedecenijske arhijerejski službe, može se slobodno reći, ponovo krstio obezboženu Crnu Goru".

Čvorović je naveo da je Amfilohije "došao u eparhiju opustošenu komunističkim terorom, a danas je posle 28 godina službe ostavlja svojim naslednicima prepunu novih hramova, obnovljenih manastira i uopšte crkvenog života".

"Što je još važnije, Crkva je u Crnoj Gori, pokazale su litije, ponovo postala ono što je uvek i bila stožer njenog ne samo duhovnog već i društvenog života. Po karakteru mitropolit Amfilohije je sav bio od Crne Gore, zato ga je ona razumela i kada ga drugi nisu mogli razumeti", naglasio je Čvorović, poznat u javnosti i kao autor knjige "Pravo i Pravoslavlje".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.