AAA

POLITIKA | 12.11.2020 18:50 > 12.11 18:50

Kosovsko ministarstvo: Vučić preti ratom, dijalog će biti nastavljen kad Kosovo udje u NATO

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova saopštilo je danas da smatra otvorenom pretnjom novim ratom na Balkanu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je uporedio odnos Beograda i Prištine sa sukobom u Nagorno-Karabahu i navelo da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen tek nakon što Kosovo postane član NATO.

U saopštenju, kosovsko ministarstvo je ocenilo da Kosovo nije Nagorno-Karabah, da nema zamrznutog sukoba i da će Kosovo pojačati napore za članstvo u NATO-u "a tek tada treba da nastavi dijalog sa Srbijom".
"Vučićeva reakcija i namerna uporedjivanja jasno pokazuju nameru da se destabilizuju i stvore nove tenzije u balkanskom regionu", piše Ministarstvo spoljnih poslova Kosova.

Ministarstvo navodi da je učešće regularnih srpskih vojnih snaga u Belorusiji "opšte poznato", da su srpski vojnici "aktivno umešani" u sukob u Ukrajini i da je bilo i medjunarodnih izveštaja o upotrebi srpskog oružja u azerbejdžansko-jermenskom sukobu.

"Očigledno je i jasno da su se Rusija i Srbija, nakon što se nametnula u borbama u regionu Nagorno-Karabaha i predstavila kao 'posrednik' za rešavanje ovog sukoba u sistemu 'zavadi pa vladaj', kao glavni snabdevači oružjem u ovom oružani sukob pokušava povući takve paralele kako bi opravdao militarizaciju i naoružao svoju vojsku oružjem nespojivim sa NATO-om", istaklo je Ministarstvo.

Kosovsko ministarstvo je dodalo da su svi "rusko-srpski napori da potkopaju stabilnost, mir i bezbednost u regionu" neprihvatljivi su za Kosovo, da su u suprotnosti sa evropskim i univerzalnim vrednostima.

"I propašće jer su sramno kapitulirali na Kosovu 1999. godine", navodi se u saopštenju kosovskog ministarstva.

Vučić je na konferenciji ranije danas izjavio da sukob u Nagorno-Karabahu govori kako neki zamrznuti konflikt "kada ga neko odmrzne" može da bude katastrofalan i da je zato poruka Srbije nastavak dijaloga sa Prištinom.

Rekao je da je bolje da se kompromis postigne "ranije nego kasnije" i da "u protivnom može nam se dogodi nekakav sukob" te da se "moraju izvući pouke iz 1990-ih" godina.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.