AAA

POLITIKA | 19.11.2020 16:20 > 19.11 16:20

EU očekuje da Srbija ne premešta ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim

Evropska unija (EU) očekuje od Srbije i Kosova da deluju u skladu sa svojim strateškim opredeljenjem za članstvo u EU i da ne sele svoje ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim.

"I Kosovo i Srbija identifikovali su integraciju u EU kao svoj strateški prioritet. EU očekuje od Srbije i Kosova da deluju u skladu s tim opredeljenjem", naveo je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel u odgovoru na poslaničko pitanje u Evropskom parlamentu.
Borel je dodao da se "kao deo procesa pregovora o pristupanju EU, od Srbije očekuje da postepeno uskladi svoje zakonodavstvo i politike prema trećim zemljama s pravnom tekovinom i politikom EU".

"U tom kontekstu, svaki diplomatski korak koji bi mogao dovesti u pitanje zajednički stav EU o Jerusalimu razlog je za ozbiljnu zabrinutost i žaljenje", naglasio je.

Preseljenje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, odnosno medjusobno priznanje Kosova i Izraela, predvidjeno je sporazumima koje su Srbija i Kosovo potpisali 4. septembra u Beloj kući sa predsednikom SAD Donladom Trampom.

U odgovoru koji je danas objavio Evropski parlament, Borel je naveo da su se predstavnici Srbije i Kosova sastali u Briselu neposredno nakon sastanka u Beloj kući (5-7. septembra 2020.) kako bi nastavili rad na sveobuhvatnom sporazumu koji se odnosi na sva preostala pitanja vezana za njihov odnos, u skladu s medjunarodnim pravom i pravnom tekovinom EU".

Visoki predstavnik EU podseća da je "dugogodišnji stav EU je da se u pregovorima mora naći način za rešenje statusa Jerusalima kao buduće prestonice obe države i da se moraju ispuniti težnje obe strane".

Borel je naveo da je "Srbija stala uz Deklraciju visokog predstavnika u ime EU od 15. avgusta" i da je "u zaključcima iz 2017. Evropski savet podvukao da je stav EU o Jerusalimu neporomenjen".

"Pitanje Jerusalima je pitanje konačnog statusa. U skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 478 iz 1980, koja poziva sve članice UN da svoje ambasade presele u Tel Aviv, sve ambasade država članica EU, kao i Delegacija EU u Izraelu, nalaze se u Tel Avivu", dodao je Borel.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.