AAA

POLITIKA | 19.11.2020 18:45 > 19.11 18:45

Jeremić (Narodna stranka): Tek sledi previranje u svetu zbog pandemije, moguće razorne posledice

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je danas izjavio da je dostupnost vakcine protiv korona virusa "naziv igre u kojoj je cilj svih država da vakcinu obezbede i raspodele pre drugih".

Kako je saopštila ta stranka, Jeremić je na otvaranju godišnjeg susreta svetskih lidera iz privatnog i javnog sektora rekao da borba za vakcinu "vrlo lako može da izazove razorne posledice širom planete".
"Čovečanstvo se još nije suočilo sa politički verovatno najtežim i najsloženijim trenutkom krize izazvane pandemijom korona virusa, u narednih nekoliko meseci predstoji ozbiljno geopolitičko previranje koje bi moglo da ima drastične posledice", smatra Jeremić.

Uz ocenu da se geopolitika menja u ciklusima, Jeremić je rekao da ti "ciklusi" traju duže, te je tako prethodna decenija bila "decenija geopolitičke recesije" koju šok koji je u svetu izazvala pandemija, preti da "pretvori u depresiju" što bi moglo "trajati decenijama i voditi ka globalnim sukobima".

Jeremić je naveo da ti izazovi mogu biti prevazidjeni samo uz "daleko veći kvalitet i opus saradnje medju državama" nego sada.

"Ne bi trebalo 'ponovo izmišljati točak', nego se vratiti Agendi 2030 UN i ispunjavanju ciljeva održivog razvoja. Danas nijedna država na svetu, uključujući najbogatije, nije na putu da ih ispuni", rekao je Jeremić.

Jeremić je ukazao i na produbljavanje podele izmedju dve vodeće sile sveta SAD i Kine.

"Rivalitet je trenutno najuočljiviji na polju visoke tehnologije, ali imajući u vidu obim i značaj tehnologije u funkcionisanju savremenog sveta, moguće je da će se ta podela proširiti na sve segmente života i da bi planeta za nekoliko godina mogla biti strogo podeljena na blokove. Ta podela bi mogla da bude čak i oštrija od one u drugoj polovini 20. veka. Tome se moramo odupreti", zaključio je Jeremić.

Pored Jeremića, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i bivši predsednik Generalne skupštine UN, na otvaranju plenuma koji je održan video vezom, učestvovali su i dobitnik Nobelove nagrade za mir Rae Kvon Čung i predsednik Jermenije Armen Sarkisijan.

Tradicionalni godišnji susret svetskih lidera iz privatnog i javnog sektora održava se pod pokroviteljstvom prvog predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, a glavna ovogodišnja tema je "Svet posle KOVIDA-19".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.