AAA

POLITIKA | 20.11.2020 14:15 > 20.11 14:16

Čvorović: Odlazak patrijarha i mitropolita u teškom trenutku, ostaju velika iskušenja

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, pravni istoričar Zoran Čvorović izjavio je da je Srpska pravoslavana crkva (SPC) u vrlo teškom trenutku ostala bez patrijarha i mitropolita crnogorsko-primorskog, "dve najznačajnije pozicije unutar SPC, čiji je izbor uvek imao posebnu težinu".

Čvorović je, u izjavi agenciji Beta, istakao da je "već sada jasno da će novi patrijarh, koji treba da se izabere u roku od 3 meseca, morati da se nosi sa najmanje tri velika iskušenja".

"Da u javnosti bude beskompromisni branilac više puta ponovljenog stava Sabora, da su Кosovo i Metohija neotudjivi deo Srbije i da bi bilo kakva odluka državnih vlasti o priznanju takozvane Republike Кosovo bila veleizdaja", istakao je Čvorović.
Potom, naveo je, "da brani i čuva jedinstvo SPC, zagarantovano postojećim Ustavom SPC, koje je meta svih onih koji bi da konfederalizuju poslednju jedinstvenu srpsku nacionalnu ustanovu".

"I najzad, da odoli pritiscima Fanara u vezi sa priznanjem protivkanonske autokefalnosti takozvane Pravoslavne crkve Ukrajine", istakao je Čvorović.

Čvorović, koji je javnosti poznat i kao autor knjige "Pravo i Pravoslavlje", je rekao kako "veruje da će Sabor imati mudrost da izabere trojicu kandidata koji su kadri da odgovore ovakvim iskušenjima i od kojih će potom jedan apostolskim žrebom biti izabran za novog srpskog patrijarha".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.