AAA

POLITIKA | 29.11.2020 11:35 > 29.11 11:35

Vuletić (GDF): Vučić pokazao da je ključni faktor regionalne nestabilnosti

Predsednik Gradjanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić ocenio je danas da je ponašanje Srbije prema Crnoj Gori još jedan dokaz da je režim Aleksandra Vučića ključni faktor nestabilnosti u regionu.

"Svojim hitnim noćnim sastancima i stvaranjem atmosfere neizvesnosti i tenzije, Aleksandar Vučić je još jednom potvrdio da su on i njegov režim ključni faktori nestabilnosti u regionu", naveo je Vuletić u saopštenju.
On je dodao da se ambasador Srbije Vladimir Božović, koji je u Crnoj Gori proglašen personom non grata, ponašao "kao zastupnik nekoga ko je Crnoj Gori nadredjen"

"Božović se uživeo u ulogu Selim Paše pa je, kao u Gorskom vijencu, dobio odgovor. Šta će nova vlast Crne Gore učiniti povodom ovog pitanja, to je njeno suvereno pravo, a reagovanje Ministarstva inostranih poslova Srbije koje je odmah preduzelo recipročne mere, inferiorni je gest odmazde koji potpuno razotkriva misiju Božovića", kazao je Vuletić.

Podsetio je da je ambasador Božović više puta od crnogorskog ministarstva opomenut zbog svog nediplomatskog delovanja i mešanja u unutrašnja pitanja susedne države, i kako je dodao, nije prestao sa tom nepristojnom i u medjunarodnim odnosima, čak i medju vrlo bliskim državama, neprihvatljivom navikom i zato je proglašen nepoželjnim.

"Svojom opaskom da je Podgorička skupština iz 1918. godine 'oslobodilačka', ambasador Srbije ne samo da se lično upleo u pitanja koja su potpuno van njegovih ingerencija, već je time dokazao da on u Crnoj Gori predstavlja paternalističku, ekspanzionističku politiku Vučićevog režima, ali i drugih političkih i intelektualnih krugova koji Crnu Goru negiraju kao državu, podrivaju njen suverenitet i priželjkuju njeno utapanje u veliku Srbiju", naveo je Vuletić.

Dodao je da GDF osudjuje ponašanje srpskog ambasadora i podržava one aktere koji sa stanovišta medjusobnog poštovanja, ravnopravnosti, zajedničke prošlosti i dobrosusedske budućnosti, nastoje da odnose izmedju Srbije i Crne Gore unaprede i učine dostojnim bliskosti dva naroda.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.