AAA

POLITIKA | 29.11.2020 14:00 > 29.11 14:00

PRL: Izmeniti Zakon o radu i uskladiti propise socijalne zaštite za sve radnike

Partija radikalne levice (PRL) podržala je danas zahteve Udruženja radnika na internetu i uputila zahtev da se izmeni Zakon o radu i usklade propisi u oblasti socijalne zaštite kako bi se svim radnicima omogućio pristup penzionom, zdravstvenom i osiguranju za u slučaju nezaposlenosti.


Udruženje radnika na internetu uputilo je zahtev Vladi Srbije da se nadje pravedno i održivo rešenje u regulisanju pravnog statusa radnika i radnica koji žive od svog rada preko interneta.
PRL je u saopštenju ocenila da su trenutna rešenja i najavljene mere države u pogledu samooporezivanja radnika duboko nepravedni i neodrživi.

"Ne samo da stopa poreza i doprinosa koja trenutno iznosi i do 46 odsto predstavlja ogroman namet neprilagodjen realnim zaradama, već bi retroaktivnim oporezivanjem iznos koji bi radnici morali da plate zajedno sa zateznim kamatama mogao da iznosi i do 80 odsto ostvarene zarade u datom periodu", naglašeno je u saopštenju.

Istakli su da se protive takvom, kako su ocenili, kažnjavanju radnika kao krivaca za trenutnu situaciju i da se zalažu za oporezivanje zasnovano na jasnim kriterijumima i prilagodjeno prirodi rada putem interneta, kao i uvodjenje progresivnog oporezivanja nakon neoporezivog dela, "što bi svim radnicima omogućilo pristojan život od sopstvenog rada".

"Radnici na internetu spadaju u armiju 'prekarnih radnika', koji su isključeni iz radničkih prava na osnovu nesigurnih radnih angažmana ili nepostojanja bilo kakvog ugovora. Gotovo polovina radnika u zemlji su radno angažovani na taj način, bilo preko agencija, ugovora o delu, na privremenim i povremenim poslovima, stručnom osposobljavanju i dr", dodaje PRL.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.