AAA

POLITIKA | 30.11.2020 11:45 > 30.11 12:26

Pokreti i inicijative: Zbog korone obustaviti projekte za koje je nužno izjašnjavanje gradjana

Gradjanski pokreti i inicijative danas su zatražili da se do okončanja pandemije obustave projekti za koje je nužno učešće gradjana, navodeći da ne postoje uslovi da se gradjanima omogući da daju svoj sud o predloženim projektima, "čime se krši zakon, a javne rasprave postaju tajne otimačine".

Saopštenje su potpisali gradjanski pokreti i inicijative Sačuvajmo Gardoš i Zemun, Zajednička akcija blok 70/70a, Zelena Zvezdara, Pešaci nisu maratonci, Udruženej za zaštitu ustavnosti, Kreni-pokreni, Srce Grada, UG Kotež, Sačuvajmo Cetinjsku i Zetku, Odbranimo Teslu Pančevo.
U jeku epidemije bolnički kapaciteti su prepunjeni, "državne službe i institucije ne primaju gradjane zbog antiepidemmioloških mera, a za to vreme gradska, pokrajinska i republička administracija organizuju "javne uvide i rasprave" za realizaciju projekata koji bez učešća gradjana time postaju tajni uvidi", navodi se u saopštenju tih pokreta i organizacija.

"Sekretarijat za urbanizam i gradjevinske poslove Beograda organizuje javnu raspravu 15. decembra za projekat komercijalne izgradnje na Makiškom polju čime se ugrožava beogradsko vodoizvorište, a građani neće biti u mogućnosti da učestvuju u ovoj raspravi iako su u velikom broju podneli primedbe na ovaj izuzetno štetan projekat", navodi se u saopštenju.
"Samo u Pančevu u sledećih 30 dana najavljeni su javni uvidi i rasprave za projekte: industrijkso-poslovno-proizvodne zone 2, bloka 014, Skladište veštackog djubriva PROMIST na lokaciji nekadašnje fabrike stakla, a u medjuvremenu su omogućena otudjenja parcela u naselju Tesla i 23 hektara zemljišta u Severnoj industrijskoj zoni", dodaje se u saopštenju.

Gradjanske inicijative i pokreti naglašavaju da su najavljeni radovi oko Starog savskog mosta koji gradska uprava želi da ukloni, "čemu se protive mnogi gradjani, organizacije, javne ličnosti, istoričari i arhitekte nudeći drugačija i jeftinija rešenja od uklanjanja ovog čuvenog simbola grada i izgradnje novog".

"Raspisan je poziv za javni uvid za odlagalište i izgradnju postrojenja za tretman neopasnog otpada u naselju Krnjača tik uz obalu Dunava... Na Vračaru je u toku izgradnja na jedinoj zelenoj površini u Sazonovoj ulici. Poučeni dosadašnjim iskustvom noćnih rušenja objekata i seče drveća, upozoravamo da ovakve akcije više neće biti tolerisane od strane građana", dodaje se u saopštenju.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.