AAA

POLITIKA | 02.12.2020 13:45 > 02.12 13:46

Jelica Minić: Vlasti u Beogradu moraće da se potpuno okrenu Briselu

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić je danas izjavila da je najnovijim Nacrtom zaključaka Saveta ministara Evropske unije o Srbiji, koji treba da bude usvojen 8. decembra, vlastima u Beogradu još jednom poručeno da moraju aktivno i nedvosmisleno da ističu ulogu EU kao glavnog političkog i ekonomskog partnera u obraćanju javnosti.

Minić je u intervjuu agenciji Beta kazala da Savet ministara EU od zemalja regiona očekuje konkretne rezultate i traži da hitno pristupe suštinskim reformama u rešavanju zaostajanja u vladavini prava, osnovnih prava, jačanju demokratskih institucija i reformi javne administracije, kao i u pogledu ekonomskih kriterija.
Na pitanje kakve poruke su konkretno poslate vlastima u Beogradu, Minić kaže da su za napredak Srbije u evrointegracijama neophodni napredak u vladavini prava i osnovnih prava, kao i u normalizaciji odnosa s Kosovom.

"Kao drugo, mada Vlada Srbije deklarativno i dalje ističe integraciju u EU kao svoj strateški cilj, od nje se očekuje da se zaista posveti promovisanju evropskih vrednosti i da aktivno i nedvosmisleno ističe ulogu EU kao glavnog političkog i ekonomskog partnera u obraćanju javnosti", ocenila je predsednica Evropskog pokreta.

"U ovim zaključcima, komunikacija s javnošću se popela na sam vrh liste preporuka kada se radi o Srbiji. Implicitno, to je direktan upit da li su namere Srbije da jednog dana postane članica evropskog bloka ili samo taktičko poigravanje izmedju različitih strateških partnera kojima se, za razliku od poruka ka EU, šalju moćne poruke o večnom prijateljstvu i bratstvu i neumereni izrazi zahvalnosti", kazala je Minić.

Na pitanje Bete da li je Srbija napravila bilo kakav pomak na putu evrointegracija od poslednjeg izveštaja Evropske komisije, 6. oktobra, Minić je kazala da "ukoliko je neki napredak ostvaren, onda se to vrlo uspešno krije od javnosti".

Upitana kad se može očekivati otvaranje novih poglavlja i nastavak razgovora o već otvorenim poglavljima, predsednica Evropskog pokreta je kazala da ništa ne ukazuje da bi se to uskoro moglo desiti.

"U EU ima onih koji smatraju da bi bilo opasno Srbiju još više udaljiti od evropskog puta. S druge strane, otvoriti pregovore o nekom novom poglavlju koje je formalno adekvatno pripremljeno, bilo bi nagrada za odsustvo sveopšteg napretka na evropskom putu, pa čak i vidljive volje da se takav napredak ostvari. Sve zavisi od vaganja izmedju ova dva moguća ishoda u Briselu", ocenila je Minić.

Na pitanje da li Srbija može da postane članica EU do 2025. godine, kako to najavljuje premijerka Ana Brnabić, Minić kaže da bi se to teorijski moglo desiti kada bi se stvorile "dramatične" medjunarodne okolnosti u našem širem okruženju, koje obuhvata Bliski Istok, Zakavkazje i Severnu Afriku, kao kada su zbog strateških interesa Rumunija i Bugarska svojevremeno ubrzano primljene u EU.

"Dakle, teško da se to može desiti našom zaslugom", kazala je Minić.

Na pitanje zašto Srbija ne napreduje u oblasti vladavine prava iako na tome već duže vreme insistira i upozorava EU, Minić navodi da vladavina prava označava jasna pravila igre, koja politika često nastoji da izigra.

"Treba samo gledati šta se dešavalo u najmoćnijoj demokratiji sveta, tokom nedavnih predsedničkih izbora i ovih dana, tokom smene vlasti. Da nema moćnih institucija i vladavine prava šta bi se danas dešavalo u SAD", zapitala se ona.

Prema njenim rečima, vladavina prava i snažne institucije se obezbedjuju kroz dugotrajnu političku borbu.

"Za to nisu jedini i dovoljni podsticaj pregovaračka poglavlja sa EU", ocenila je Minić.

Na pitanje Bete zašto u Srbiji nema borbe protiv organizovanog kriminala i sistemske korupcije iako na tome insistira EU, Minić je kazala da nema ko da se bori.

"Imali smo i imamo prilike da gledamo gradjane Rumunije i Bugarske, koji su masovnim i dugotrajnim revoltom poslale poruku svojim vlastima šta na tu temu misle i kako ocenjuju "borbu” vlasti protiv organizovanog kriminala i korupcije. Gradjani su sami pokazali prstom na “srce tame”", kazala je ona.

Upitana šta vlast treba da uradi da bi osigurala slobodu izražavanja i nezavisnost medija, na čemu takodje insistira EU, Minić je istakla da se pre svega moraju poštovati medijska strategija i medijski zakoni, ali treba i da postoji politička volja.

"Nedopustivo je da apsolutna stranačka i svojinska kontrola nezaustavljivo osvajaju medijski proctor. Nedopustivo je da se svakodnevno ugrožavaju novinari i sloboda izražavanja, i da moramo da gledamo TV stanice iz susedstva da bismo tačno znali šta se sve kod nas dešava", navela je ona.

Dodala je da srećom još uvek ima onih medija s informacijama kojima se ne manipuliše i koji nemaju oslonac moći da bi sebi dozvolili odsustvo profesionalnosti i integriteta.

"Na evropskom putu Srbije, ali i drugih u regionu, čini se kao da su civilno društvo i nezavisni mediji dva “usamljena jahača” od kojih se mnogo očekuje. Naravno, uz veliki broj gradjana koji sve jasnije vide put kojim bi trebalo ići", zaključila je Jelica Minić.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.