AAA

POLITIKA | 04.12.2020 21:25 > 04.12 21:37

Narodna stranka: Pojačati kapacitete kovid ambulanti i uvesti telefonsko zakazivanje

Narodna stranka pozvala je danas nadležne da hitno pojačaju kapacitete kovid ambulanti, navodeći da zbog velikih redova, hladnoće i slabosti mnogi bolesnici odustaju od čekanja i pokušavaju da se sami leče kod kuće, mada im nisu uradjeni PCR test, osnovne laboratorijske analize i radiografija pluća.

"Pored organizacije telefonskog zakazivanja i savetovališta, koji mogu da smanje gužve za testiranje i olakšaju da se odvoje pacijenti oboleli od kovida od onih koji to nisu, neophodno je u PCR testiranje uključiti privatne laboratorije o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje", saopštio je odbor Narodne stranke za zdravstvo.

Navodi se da se kapaciteti kovid ambulanti mogu proširiti mobilnim objektima i većim brojem medicinskog osoblja na tim punktovima.

"Kada se uzme u obzir veliki porast broja zaraženih, nedostatak mesta u bolnicama, kao i činjenica da je značajan broj lekara zaražen, jasno je da preopterećenost sistema dovodi u pitanje mogućnost da svi kojima je to neophodno pravovremeno dobiju lekarsku pomoć", stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da je neophodno omogućiti da oboleli od hroničnih i drugih bolesti koje nisu kovid-19 iskoriste svoje pravo na lečenje u privatnim klinikama o trošku RFZO, odnosno od novca koji godinama uplaćuju za zdravstveno osiguranje.

"Pored loše organizacije, odgovornost Kriznog štaba i državnih organa je i u zbunjivanju gradjana populističkim a nedoslednim odlukama, od potpunog tromesečnog karantina do odobravanja dogadjaja na kojima se okuplja veliki broj ljudi, a potom optuživanje gradjana za nedisciplinu i porast broja zaraženih, kao da oni nisu ti koji predlažu i sprovode mere koje bi trebalo da obuzdaju epidemiju", naveli su iz Narodne stranke.

Dodali su da je "neverovatna i neistinita teza koju plasiraju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i neki državni funkcioneri kako gradjani ne plaćaju lečenje u Srbiji i kako je ono besplatno".

"To je notorna neistina i obmanjivanje javnosti, jer plaćanjem doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje gradjani odvajaju novac kojim sami finansiraju svoje lečenje", piše u saopštenju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.