AAA

POLITIKA | 08.12.2020 17:30 > 08.12 17:30

Savet ministara EU zaključio da nema uslova za otvaranje poglavlja s Beogradom

Savet ministara Evropske unije je zaključio da nisu ispunjeni uslovi da se otvori neko novo poglavlje u pregovorima o članstvu sa Srbijom i potrebno je da za to dodje do napretka u pitanjima demokratije, nezavisnosti pravosudja, slobode izražavanja i medija, izjavio je danas u Briselu nemački ministar za Evropu Mihael Rot.

On je to rekao na završetku dvodnevnog zasedanja šefova diplomatija EU i time odgovorio na pitanje novinara šta je zakočilo da se otvori bar jedno poglavlje u pregovorima s Beogradom.
Rot je naglasio da "otvaranje poglavlja pregovora o članstvu s EU nije neki velikodušni poklon Brisela i to ne zavisi od Berlina, već od ostvarenog napretka, a potrebna je i da predlog Evropske komisije usvoje jednoglasno sve članice, tako da se ovori novo poglavlje".

"Savet ministara je zaključio da uslovi za  nisu dovoljno ispunjeni da se otvori neko novo poglavlje" u pregovorima sa Srbijom, stavio je do znanja nemački ministar za Evropu.

"Ako se u raspravama", objasnio je Rot, "utvrdi da je u ključnim pitanjima pluralizma medija, demokratije, političkog pluralizma, slobode izražavanja, pomirenja u regionu, nezavisnost pravosudja došlo do dovoljnog napretka, ne bi bilo jako teško ići dalje i otvarati pregovaračka poglavlja".

"Ali to ne zavisi od nas, nije to u našim rukama, to naravno zavisi od zemalja kandidata za članstvo", zaključio je nemački ministar za evropska pitanja.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.