AAA

POLITIKA | 24.09.2015 00:25 > 24.09 00:53

Srbija uvela kontra mere protiv Hrvatske

Srbija je posle ponoći počela da primenjuje kontramere protiv Hrvatske i policija neće dozvoliti da u Srbiju preko bilo kog graničnog prelaza uđu teretna vozila s hrvatskom registracijom, kao ni sva vozila koja prevoze hrvatsku robu, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

"Ni brodovi ni železnica ni kamioni, niti bilo koje transportno sredstvo koje je registrovano na teritoriji Republike Hrvatske, neće moći da uđe na bilo kom graničnom prelazu u Republiku Srbiju. Niti roba, pa makar je prevozio i prevoznik sa registarskim oznakama treće zemlje", kazao je Stefanović novinarima na graničnom prelazu Batrovci.
On je precizirao da roba u Srbiju neće moći da uđe bez obzira na to da li samo treba da prođe kroz zemlju ili u njoj treba da bude isporučena. Putnički saobraćaj će neometano funkcionisati, dodao je Stefanović.

On je naveo da je Srbija spremna da otvori granice za robu onog trenutka kada Hrvatska dozvoli ulazak teretnih vozila i robe iz Srbije.

"Mi smo spremni za to i ove noći i u roku od pet minuta", kazao je Stefanović. On je dodao da premijer Aleksandar Vučić sedi u Vladi Srbije i spreman je da i tokom ove noći zakaže vanrednu sednicu vlade kako bi se promenila ova odluka, ako Hrvatska opozove svoju zabranu ulaska teretnih vozila iz Srbije.

"Ono što Srbija traži evropske su vrednosti, a to je otvaranje granica", poručio je ministar unutrašnjih poslova.

On je istakao da Srbija nevoljno donosi ovakvu odluku i primenjuje kontramere, ali mora da štiti svoje interese, i ocenio da je postupak Hrvatske ekonomska agresija.

"Ne želim da verujem da će EU dozvoliti ovakvo ponašanje na svojim granicama", kazao je Stefanović i dodao da Hrvatska krši niz sporazuma, pre svega Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU.

On je dodao da na graničnim prelazima s Hrvatskom ne čekaju samo kamioni koji pripadaju vlasnicima iz Srbje, već dolaze iz mnogih evropskih i azijskih zemalja.

Prema Stefanovićevim rečima, štetu trpe i hrvatske kompanije, i da zbog toga još teže razume postupak hrvatske vlade.

"Potez je na njima, mi smo učinili sve što smo mogli", kazao je Stefanović i istakao da postupak Hrvatske šteti sveukupnim odnosima dve zemlje.


KOMENTARI

Broj komentara : 2

Svetlana24/09/2015 06:22

e hvala dragom Bogu da smo se i mi opametili!!! Svaka cast za ovakvu odluku. Pa dosta su nas vise svi jahali i istresali na nama. Odmazda zbog izbeglica??? Pa nismo mi stvorili izbeglice, niti oni dolaze iz srbije....

samo ostro24/09/2015 01:49

Tako i treba! Dosta je bilo hrvatskog bezobrazluka. Da ne pominjemo istorijsko izivljavanje nad srbima. Treba potpuno prekinuti sve odnose sa hrvatskom i preduzeti mere da se sva hrvatska preduzeca i roba ukloni sa naseg trzista. Nikada ne treba za oraviti sta su hrvati i za sta su sve sposobni. Nikada vise nista sa njima!

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.