AAA

POLITIKA | 18.01.2021 13:45 > 18.01 13:51

Varadi: Kosovo se jeste bespravno otcepilo, ali trenutno nije deo Srbije

Profesor medjunarodnog prava, akademik Tibor Varadi izjavio je danas da se "Kosovo jeste bespravno otcepilo, suprotno medjunarodnom pravu, ali da isto tako ono trenutno nije deo Srbije, niti srpska administracija na Kosovu ima ovlašćenja".

Povodom izjave predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) da Kosovo nije "ni de fakto ni de jure deo Srbije", Varadi je za teviziju N1 izjavio da je Kostić rekao da "Kosovo u ovom času faktički nije naše, i da bi trebalo krenuti od te činjenice i nešto učiniti".
"Živimo u doba kada su jako potrebni neprijatelji, jer mnogo je lakše dokazati da je neko na pravoj strani ako ima nekog neprijatelja. Na Kosovu postoje veoma krupni problemi, Srbi na Kosovu, njihova prava i kulturni identitet bilo bi potrebno tu nešto učiniti, ali nije lako. Ali reći za nekog da je izdajica je vrlo lako, mnogo jednostavnije nego nešto učiniti za Srbe na Kosovu", rekao je Varadi.

On je dodao da je u štampi pročitao "mnogo iskrivljenih objašnjenja o tomo šta je Kostić rekao".

"On je rekao da Kosovo u ovom času faktički nije naše, i da bi trebalo krenuti od te činjenice i nešto učiniti. Lično mislim da se Kosovo bespravno otcepilo, to je suprotno medjunarodnom pravu, ali isto tako je teško sporiti da Kosovo trenutno nije deo Srbije, jer se srpsko zakonodavstvo ne širi na Kosovo, srpski sudovi nemaju ovlašćenja na Kosovu, srpska administracija nema ovlašćenja tamo", rekao je Varadi.

On je naveo da su "nespojive retoričke figure" koje neki zastupaju "da je otcepljenje Kosova suprotno medjunarodnom pravu, a da ćemo ga istovremeno sačuvati".

"Ne možemo sačuvati ono što je oteto", kazao je akademik SANU Varadi.

Na pitanje da li je moguće da Kostić, kako su na protestu u nedelju tražili neki gradjani, bude smenjen sa čela Akademije, Varadi je kazao da "ne veruje da tu postoji neka ozbiljna opasnost, a još manje razlog za Kostićevu smenu".

Varadi je rekao i da veruje u dijalog po pitanju Kosova, kao i da je "dijalog način da se napravi iskorak iz fraza", ali da smatra da SANU "ne bi smeo da bude baš neposredno i direktno na poprištu politike".

"SANU treba da drži distancu od politike, i to je, mislim, moguće", kazao je Varadi.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.