AAA

POLITIKA | 25.09.2015 22:15 > 25.09 22:19

Vlada Srbije ukinula kontramere protiv Hrvatske

Vlada Srbije ukinula je na sednici u petak uveče kontramere koje je uvela protiv Hrvatske kao odgovor na blokadu graničnih prelaza.

"Ja to ne smatram velikom pobedom Srbije i naše vlade, nego pobedom razuma, pobedom budućnosti", rekao je premijer Aleksandar Vučić na sednici i pozvao ministre da "ne pokazuju slavodobitnost" ni jednom rečju, i da ne pokušavaju da "unize one koji su pogrešili donoseći ovakve mere".

On je kazao da se od sutra Srbija ne bavi više ovim pitanjem, i pozvao sve građane da grade dobrosusedske odnose s Hrvatskom i svim drugim susednim državama.

Predsednik Vlade je ocenio da su kontramere urodile plodom, ali je istakao da Srbija nije želela nikakve političke i ekonomske sukobe, već samo da zaštiti svoje interese.

"S Hrvatskom želimo najbolje odnose, i daćemo sve od sebe da takve odnose u budućnosti izgradimo", naglasio je Vučić.

Premijer je kazao da su granični prelazi otvoreni brzo zato što se Evropska unija pridržavala Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju, čime je odigrala "veliku ulogu" i pokazala da vladavina prava nije prazna sintagma.

"Mi smo kao zemlja koja nije članica EU dobili podršku gotovo svih u savremenom svetu, a to nije dobila članica Evropske unije. Ja mislim da to govori o našoj argumentaciji, ozbiljnosti i odgovornosti", istakao je Vučić.

On je zahvalio svima koji su shvatili važnost situacije i stavili državu ispred partijskih interesa, a hrvatskim građanima i privrednicima poručio da su dobrodošli u Srbiju, i izvinio se na kontramerama Srbije, na koje je, kako je ponovio, bila primorana.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je Srbija imala podršku sveta, što govori o promenjenom međunarodnom položaju Srbije, i da je ishod spora s Hrvatskom "ogroman poraz neodgovorne politike" hrvatskog premijera Zorana Milanovića.

"Bilo je nekih koji sumnjali u ove odluke, bilo ih je i među nama među njima nisam ja ali želim da čestitam premijeru i svim kolegama što smo bili u stanju da, kada je Srbija bila ugrožena, smognemo snage da donesemo odluke koje su bile najbolje za Srbiju", dodao je Dačić.

Ukidanje kontramera je odgovor na današnju odluku hrvatske vlade da od 17 časova povuče zabranu ulaska svih teretnih vozila, kao i putničkih vozila sa srpskim tablicama.

Hrvatska je zatvorila sve granične prelaze 17. septembra zbog priliva izbeglica preko srpske granice, na šta je Srbija odgovorila 23. septembra u ponoć zabranom ulaska teretnih vozila sa hrvatskim tablicama i uvoza hrvatske robe, a mnogi mediji nazvali su granični spor dve zemlje "carinskim ratom".

KOMENTARI

Broj komentara : 1

Stefan26/09/2015 15:52

Treba pleniti imovinu hrvatskih tajkuna u Srbiji i tako nadoknaditi štete od blokade granice. Isto tako ispitati ko su hrvatski lobisti u srpskoj vladi koji su odobrili prodaju srpskih njiva i poduzeća Hrvatima kad znamo da oni to brane Srbima u Hrvatskoj. Zašto je dozvoljen uvoz hrvatskih cigareta, duhana i ostalih roba bez carine u Srbiju kad oni nisu u CEFT-i. A srpska roba nailazi na ogromne barijere u hrvatskoj dok firme i zemlju mi kod njih ne možemo kupiti uopšte. Zašta se uništavaju srpski tajkuni a pomažu hrvatski u našoj Srbiji, naprimer Todorić, Ergović, Tedeši i ostali, ko to radi za Hrvate ko je primio kune za izdaju Srbije?

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.