AAA

POLITIKA | 21.01.2021 16:50 > 21.01 16:50

Dodik vredjao srpske članove CIK BIH zbog poništenja izbora u Srebrenici i Doboju

Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) danas je vredjao srpske članove Centralne izborne komisije BiH (CIK BIH) Vanju Bjelicu Prutinu i Jovana Kalabu, rekavši da "samo fukara od Srbina može da glasa za poništenje izbora u Srebrenici".

"U Srebrenici su poništili srpska biračka mesta, a potvrdili Bošnjačka. Znate kakva morate da budete fukara od Srbina da to uradite. To je dokaz političkog poltronstva i ništa drugo", rekao je Dodik novinarima u Doboju.
Dodik je za Bjelicu Prutinu rekao da je "gospodja koja se predstavlja kao da je predstavnica srpskog naroda, a bila je ili je još udata za muslimana Bošnjaka u Sarajevu. Neko će reći kakve to ima veze. Ma nemojte!", rekao je on.
Dodik je osudio današnju odluku CIK BiH da zbog izbornih nepravilnosti poništi izbore u Srebrenici i Doboju, i ocenio da CIK "nije izabran u skladu sa zakonom i da je donosio nezakonite odluke".

Po njegovim rečima, poništeni su izbori samo na srpskim biračkim mestima, ali ne u većinski bošnjačkim.

Povodom odluke CIK BiH o poništenju izbora u Srebrenici i Doboju, Dodik je rekao da se radi o "izdaji" lidera SDS i PDP, Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, i o njihovom dogovoru s Bošnjacima "u funkciji bošnjačke politike u Sarajevu koja želi da kreira odnose".

"Gradjani Doboja i Srebrenice nisu imali isti tretman kao ostali. Dakle, SDS, PDP, Šarović, Borenović i njihovi vajni stručnjaci iz CIK-a, koji se hvale bez dokaza, odlučili su da naprave dogovor s Bošnjacima. Šarović i Borenović su problematizovali izbore u Doboju, a Bošnjaci u Srebrenici", rekao je Dodik.

Dodik je najavio da će se SNSD žaliti Sudu BiH, a najavio je i mogućnost bojkota opštih izbora 2022. godine.

"SNSD će početi aktivnosti da bojkotuje i onemogući izbore u Republici Srpskoj 2022. godine. Ovo nisu fer i zakoniti izbvori, nećemo da učestvujemo u takvim izvorima", rekao je on.

Centralna izborna komisija BiH odlučila je danas da zbog izbornih nepravilnosti poništi izbore u Srebrenici i Doboju, održane 15. novembra.

CIK BiH je odlučila da izbore u Srebrenici poništi na 26 redovnih biračkih mesta i dva biračka mesta u odsustvu.

Takodje je odlučeno da se ponište izbori na 89 redovnih biračkih mesta u Doboju.

Utvrdjeno je da je tokom glasanja u Srebrenci bilo nevažećih dokumenata, prebacivanja glasačkih listića, glasanja jedne osobe više puta, nudjenja novca biračima da ne prisustvuju glasanju, omogućavanja glasanja bez dokumenata.

U Doboju je izborni proces bio netransparentan, a predstavnici vladajućih stranke onemogućili su prisustvo glasanju posmatračima opozicionih partija.

Članica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina izjavila je pre glasanja da će podržati predlog za poništenje izbora u Srebrenici bez obzira na to što je bila izložena pritiscima još od kada je podržala odluku da se utvrdi stanje u Srebrenici.

"Bila pod pritiskom ili ne, delovaću u okviru zakona sve dok sedim ovde. Neću pružati alibi nikome ko je prekršio odredbe zakona. Bilo je dosta nestrpljenja, ali sproveden je poseban, složen dokazni postupak", rekla je Bjelica-Prutina.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.