AAA

POLITIKA | 23.01.2021 17:35 > 23.01 17:35

Dačić o izjavi Izetbegovića: Ne znam kakav je koji narod, bolje nemamo


Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da ne zna kakav su narod Srbi i Bošnjaci, da su "takvi kakvi su", i da Beogradu nije u interesu politički haos u regionu, već regionalna stabilnost.

Povodom jučerašnje izjave lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića da "nije siguran da nema loših naroda, već samo loših rukovodstava", Dačić je kazao da je "najlakše uzvratiti istom merom", ali da je stav državnog vrha Srbije da ne treba odgovarati "na svakodnevne optužbe koje dolaze".
"Ja ne znam kakav je koji narod, ali jednu stvar znam, da mi drugi i bolji narod jedni od drugih nemamo. Mi živimo jedni pored drugih, odnosno jedni sa drugima, jer nema tu nekih zidova, pa da su Bošnjaci sa jedne, a Srbi sa druge strane. To je tako vekovima", rekao je Dačić televiziji Pink.

Dačić je naveo da izjave kao što je Izetbegovićeva "svakako ne doprinose stvaranju pozitivne atmosfere".

"Imate neke ljude kojima je prošlost jedina budućnost. Kad oni ne bi pričali na takav način iz prošlosti, oni bi izgubili na svojoj aktuelnosti. Treba da nadjemo način da izadjemo iz začaranog kruga u kojem se vrtimo 30 godina", dodao je bivši šef srpske diplomatije.

Izetbegović je juče rekao da "nije siguran" da nema loših naroda, već samo loših rukovodstava jer se lider Srba u BiH Milorad Dodik "dodvorava jednom velikom broju ljudi koji žele balkansku politiku, koji žele sirovu politiku".

Na pitanje da li govori o lošem narodu, Izetbegović je kazao da "glasači koji drže Dodika žele njegovo bahato ponašanje", a na konstataciju da su to teške reči, lider SDA je rekao "Neka su, to je tako".

"Itekako su vezani lider i oni koji ga podržavaju", dodao je Izetbegović.

Dodik, srpski član Predsedništva BiH, na to je reagovao oštrije, rekavši da u izjavi lidera SDA vidi "vekovni kompleks konvertitstva i izdaje" koju su "Izetbegovići počinili napuštajući pravoslavlje da bi sačuvali imovinu", prenela je agencija SRNA.

"Ja ne mislim da je bošnjački narod loš, naprotiv, dobar su i pomalo nesrećan narod. Nije mi palo na pamet da o narodu sudim na osnovu Bakira Izetbegovića i nekih njegovih prethodnika, koji su zarobljeni u viševekovnoj mržnji prema Srbima i svemu što je srpsko", kazao je Dodik.

On je naveo da čestita Izetbegoviću "na iskrenosti koju je konačno pokazao i otkrio kakvi Srbi su prihvatljivi za njega i SDA, samo oni podobni i u službi bošnjačkih interesa".

Dodao je da Izetbegoviću "nije mrsko da gospodari Sarajevom", u čiji su razvoj, kako je rekao, "decenijama brojni Srbi dali najbolje što su imali, od univerzitetskih profesora do lekara".

"Sarajevo je ličilo na grad najviše zbog takvih Srba, koje je ideologija Bakirovog oca (Alije), a koju Izetbegović mladji sledi, proterala ili pobila 90-ih godina prošlog veka", rekao je Dodik.

Dodao je da mu "nije jasan mazohizam koji Bakir Izetbegović ispoljava ne dozvoljavajući tim istim, kako kaže, lošim Srbima da napuste BiH".

"Ili Izetbegović ima nameru da mu ostavimo zemlju i kuće, a da svi kolektivno odemo odavde. Taj film neće gledati, to se neće dogoditi, jer sve svoje nosićemo sa sobom, svoje kuće, zemlju i Republiku Srpsku", kazao je srpski član Predsedništva BiH.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.