AAA

POLITIKA | 25.01.2021 19:00 > 25.01 19:00

Brnabić najavila rad na digitalizaciji i unapredjenju zdravstvenog sistema

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će Koordinaciono telo za digitalizaciju u zdravstvenom sistemu Srbije raditi na digitalizaciji i unapredjenju zdravstvenog sistema, koji je prepoznat kao jedan od najkompleksnijih i najvažnijih sistema.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, Brnabić je predsedavajući prvoj sednici tog Koordinacionog tela rekla da će zadatak tog tela u narednom periodu biti unapredjenje zdravstvenog sistema kako bi se postigla veća efikasnost, povezanost i veći kvalitet zdravstvene zaštite gradjana.
Ona je dodala da je cilj unapredjenja zdravstvenog sistema i da se obezbedi bolja kontrola troškova i da se postige bolje povezan zdravstveni sistem, uključujući i državni i privatni sektor.

Na sednici je najavljeno uvodjenje i povezivanje modernih informacionih sistema u zdravstvu, koji će obezbediti razmenu svih relevantnih podataka.

Kako se navodi, gradjanima će biti omogućeno da poseduju jedinstveni elektronski zdravstveni karton u kojem će se nalaziti svi relevantni podaci iz svih zdravstvenih ustanova, dostupni gradjanima i njihovim lekarima u svakom trenutku.

Na taj način, kako je objašnjeno, uštedeće se vreme i troškovi, a lekarima i medicinskim radnicima omogućiti više vremena za posvećenost u lečenju pacijenata.

Premijerka je navela primer sistema E-recept, koji se već uveliko primenjuje, kao i Chatbot sistema kovid-19 Info Srbija, kojim su gradjani do sada razmenili preko sedam miliona poruka, i time je najavila uvodjenje i drugih digitalnih sistema koji su u pripremi, kao što su telefonska konsultacija pacijenata i lekara, E-bolovanje i E-prijava smrti.

Premijerka je najavila da će uvodjenjem sistema E-uput početkom marta, stari sistem papirnih uputa za pacijente u potpunosti biti isključen iz upotrebe.

Na sednici je najavljeno da će to telo, kojim predsedava premijerka Brnabić, a čiji je potpredsednik ministar zdravlja Zlatibor Lončar, održavati redovne sastanke, a stručnu pomoć će mu pružati Kancelarija Vlade Srbije za informacione tehnologije i eUprava, kao i sve relevantne institucije i poslovne asocijacije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.