AAA

POLITIKA | 28.01.2021 14:05 > 28.01 14:05

RSE: Bajden za sveobuhvatno rešenje koje će dovesti do priznavanja Kosova i Srbije

Nova američka administracija u potpunosti podržava briselski dijalog Kosova i Srbije čiji je cilj sveobuhvatni sporazum o normalizaciji koji će dovesti do medjusobnog priznavanja, rečeno je u američkom Stejt departmentu za Radio slobodna Evropa (RSE).

"Kao što je predsednik (Džozef) Bajden rekao: sveobuhvatno rešenje koje će dovesti do uzajamnog priznavanja, očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta obe države i jačanja njihovih demokratskih institucija od suštinske je važnosti za napredak Kosova i Srbije. To bi poboljšalo bezbednost i prosperitet obe zemlje, unapredilo njihove težnje za članstvom u Evropskoj uniji i drugim multilateralnim institucijama i podržalo trajni cilj cele Evrope, slobodne i mirne", navodi se u pisanoj izjavi predstavnika pres službe u Stejt departmentu.
Američki zvaničnici su podsetili i da je američki državni sekretrar Entoni Blinken (Antony Blinken) tokom saslušanja u Odboru za spoljne odnose američkog Senata, 19. januara pozdravio napore prethodne administracije na Kosovu i Srbiji.

"Postoje stvari koje možemo učiniti da pomognemo Kosovu da napreduje, a takodje se nadamo – koje će pokrenuti Srbiju napred", rekao je tada Blinken.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.