AAA

POLITIKA | 28.01.2021 15:10 > 28.01 15:10

NVO:Ugrožen medjunarodni status Zaštitnika gradana zbog odstupanja od medjunarodnih principa

Zaštitniku gradjana kao nacionalnoj instituciji za ljudska prava u Srbiji po prvi put je odložena potvrda najvišeg A statusa u pogledu pridržavanja Pariskih principa medjunarodno usvojeniha merila prema kojima se akredituju nacionalne institucije za ljudska prava, navelo je danas u zajedničkom saopštenju nekoliko NVO.

Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava i Crta, saopštili su da je do toga došlo odlukom Potkomiteta za akreditaciju Globalne alijanse nacionalnih institucija za ljudska prava (GANHRI).
"Ova odluka ukazuje da Zaštitnik gradjana ne ispunjava u potpunosti medjunarodne standarde za institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava. Odluka, takodje, ukazuje i da medjunarodna zajednica prepoznaje trend urušavanja rada Zaštitnika gradjana, koji preti da ovu važnu instituciju pretvori u formalnost bez suštinske uloge u zaštiti prava gradjana", naveli su u saopštenju.

Kako ističu, neophodno je da odluka bude shvaćena kao alarm i poziv ovoj instituciji da hitno odgovori na probleme u radu i unapredi loše ocenjene oblasti, kako bi zadržala najvišu medjunarodnu ocenu.

"Zaštitniku gradjana je A status prvi put dodeljen 2010. godine, a potvrdjen 2015. godine, dok je Potkomitet ovu odluku doneo u decembru 2020. na osnovu analize rada institucije u periodu od 2015. do 2019. godine", kaže se u saopštenju.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.