AAA

POLITIKA | 04.02.2021 15:25 > 04.02 15:25

SZO za Evropu ukazala na katastrofalan uticaj pandemije na lečenje raka

Uticaj pandemije kovida-19 na lečenje raka je "katastrofalan", ukazao je danas ogranak Svetske zdravstvene organizacije za Evropu navodeći prekide u lečenju te bolesti u trećini zemalja evropske zone.

"Uticaj pandemije na rak u regionu nije ništa drugo nego katastrofalan", rekao je direktor SZO Evropa Hans Kluge povodom svetskog dana borbe protiv raka.
Medju 53 zemlje koje obuhvata SZO Evropa, od kojih je više u centralnoj Aziji, jedna od tri zemlje je delimično ili potpuno prekinulo svoje službe za lečenje raka zbog mobilizacije u borbi protiv pandemije i restrikcija putovanja.

"Neke zemlje su imale nestašice lekova za rak a mnoge su zabeležile znatan pad novih dijagnoza raka, čak i u najbogatijim zemljama", rekao je Kluge u saopštenju.

U Holandiji i Belgiji za vreme prvog zatvaranja na proleće 2020. godine broj dijagnostikovanih slučajeva kancera pao je za 30 do 40 odsto, u Kirgiziji je pao za 90 odsto u aprilu 2020. godine, rekao je Kluge.

Prema prognozama SZO u Velikoj Britaniji će zbog kašnjenja u dijagnostici i lečenju doći do porasta od 15 odsto smrtnih slučajeva od raka debelog creva, devet odsto od raka dojke u narednih pet godina.

U regionu Evrope rak, dijabetes i hronične respiratorne bolesti predstavljaju više od 80 odsto smrtnih slučajeva godištnje.

SZO želi da mobiliše vlasti sa inicijativom usmerenom pre svega na prevenciji, ranom detektovanju i dostupnost dijangostici i lečenju za sve.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.