AAA

POLITIKA | 24.02.2021 14:35 > 24.02 14:35

Izvori EU: Blinken s ministrima EU razmotrio zajedničku politiku prema dijalogu Beograd-Priština

Američki državni sekretar Toni Blinken je sa šefovima diplomatija Evropske unije u ponedeljak razgovarao o "usaglašavanju delovanja oko više svetskih pitanja, uključujući korake za zajedničku politiku prema Zapadnom Balkanu, posebno kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine, kao i prema Bosni i Hercegovini".

To su agenciji Beta u Briselu preneli upućeni diplomatski izvori EU.
Dodali su da "dve strane nisu ulazile u detalje vidjenja željene zajedničke politike" tokom razmene mišljenja video vezom novog šefa Stejt departmenta i ministara inostranih poslova Unije koji su zasedali u Briselu.

Diplomatski zvaničnici EU su naveli da Brisel očekuje da će u okviru usaglašene politike prema Zapadnom Balkanu, Vašington uvažiti značaj vodeće uloge EU u dijalogu i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

U zvaničnom saopštenju o zasedanju šefova diplomatija EU nije navedeno da su oni s Blinkenom razgovarali o usaglašavanju politika prema Zapadnom Balkanu, posebno dijalogu Beograda i Prištine, i Bosni.

To se ne pominje ni u saopštenju Stejt departmenta, već se samo kaže da su razgovarali o "zajedničkom odgovoru na hitna svetska pitanja", poput pandemije virusa, Irana, Kine, Rusije, klimatskih promena.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je u utorak da se može očekivati "koncentrisani" pritisak EU i SAD na Srbiju s ciljem da Beograd prizna nezavisnost Kosova i da će biti i pokušaja ukidanja ingerencija vlasti Republike Srpske u BiH.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.