AAA

POLITIKA | 24.02.2021 17:30 > 24.02 18:04

Predsednik Srbije i patrijarh SPC razgovarali o 'ključnim pitanjima za državu i crkvu'


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je s novim patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirijem razgovarao o "ključnim pitanjima za državu Srbiju, koja su od značaja i za za samu crkvu".

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je medju temama razgovora bila "situacija na Kosovu i Metohiji, i sa političkim pregovorima koji predstoje, kao i onima koje smo o završili, kao i o poziciji Srbije".
On je najavio da će država pomoći SPC onoliko "koliko pomaže i drugim verskim zajednicama" u Srbiji.

Vučić je rekao da će država završiti park ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, i da će pomoći obnovu crkava "svuda gde deluje SPC, kako u zemlji tako i u rasejanju, posebno u neposrednom okruženju, na području bivše Jugoslavije".


Vučić: Srbija pod pritiskom jer Zapad ne može da pokaže snagu prema većim silama


 Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija biti pod većim pritiskom vodećih zapadnih država u vezi s Kosovom, jer one neće moći da pokažu snagu u odnosu sa drugim većim silama.

"Pošto će biti u nemogućnosti da pokažu snagu na nekim većim silama, njihovo prisustvo će biti veće na Zapadnom Balkanu. Na nama je da razgovaramo sa njima i sa SAD i da nastavimo dijalog pod pokroviteljstvom EU i (specijalnog predstavnika Unije Miroslava) Lajčaka", rekao je Vučić novinarima u Beogradu povodom vesti da je novi američki državni sekretar Entoni Blinken razmatrao zajedničku politiku prema regionu sa ministrima EU.

Na zajedničkoj konferenciji na novinare posle razgovora s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem, Vučić je rekao i da je dovoljno pročitati čestitku novog američkog predsednika Džozefa Bajdena Beogradu i Prištini i razumeti u kakvoj je poziciji Srbija.

"Srbija nije u takvoj poziciji krivicom današnje vlade, čak ni današnjeg predsednika. Ta pozicija je izuzetno teška jer evropske sile dele stavove nove američke administracije", naveo je Vučić.

Dodao je da sve što predstoji "nije lako i nije nešto čemu Srbija "može da se raduje".

"Ako oni misle da ćemo se lako odreći onoga što mi mislimo da je naše, a oni ne misle da je naše, moj odgovor je prevarili ste se", rekao je Vučić.


Vučić: Kosovo danas nije uspelo da prodje na Konferenciji evropskih ustavnih sudova


 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Kosovo danas "nije uspelo da prodje i da dobije prostor" na Konferenciji evropskih ustavnih sudova.

Vučić je danas rekao da je i o tome razgovarao s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem kome je predstavio političku situaciju na Kosovu i šta Srbiju očekuje u nastavku dijaloga sa Prištinom pod okriljem EU.

Vučić je 14. februara rekao da su zvaničnici Srbije "dobili informaciju" da predstavnici vlade u Prištini pokušavaju da učlane Kosovo u Konferenciju evropskih ustavnih sudova i da će Beograd biti primoran da odgovori, ako se to pokaže kao tačno do kraja februara ili početka marta.

"A odgovor će biti ozbiljan, diplomatski, i ne verujem da će se radovati novim povlačenjima priznanja, a već sada mogu da kažem da će ih biti", kazao je Vučić tada.

Konferencija evropskih ustavnih sudova, osnovana u Dubrovniku 1972. godine, okuplja predstavnike 40 evropskih ustavnih ili ekvivalentnih sudova koji vrše ocenu ustavnosti.

Ustavni sud Srbije je član Konferencije od 2006. godine.Patrijarh SPC: Sve da našem narodu bude što bolje, al ne na račun drugih


Patrijarh srpski Porfirije izjavio je danas da isključivo dijalogom i razgovorom mogu da se stvore preduslovi za prevazilaženje nesporazuma.

"Sabor SPC činiće sve da našem narodu bude što bolje, al da to ne bude na račun drugih, jer jedino dijalogom možemo prepoznati vrednosti kod drugog. Ne smemo činiti ništa na štetu drugih naroda, već na korist svih", kazao je patrijarh posle sastanka s predsedikom Srbije Aleksandom Vučićem u Beogradu.

Crkva kao "saborni organizam", koja iako teško, a nekad i nemoguće, "sabira, gradi mostove i prevazilazi polarizaciju, a pre svega propoveda smisao postojanja svakog pojedinca, nezavisno kakve su okolnosti", rekao je patrijarh.Patrijarh SPC o Jasenovcu: Važno da zločini izadju iz zaborava, ali da ne budu povod za zlopamćenje

 Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je danas da je veoma važno da zločini počinjeni u ustaškom logoru Jasenovac izadju iz zaborava, ali da ne budu povod za zlopamćenje.

"Jasenovac nije prostor gde se bavimo matematikom, sabiranjem i oduzimanjem, nego prostor gde kao crkva pokušavamo da organizujemo mesto molitve za dobro u čitavom svetu. Veoma je važno da Jasenovac izadje iz zaborava, ali da ne bude povod za zlopamćenje, nego da svako zaviri u svoje srce i koliko god je moguće zavapi da se nigde nikada ništa slično ne dogodi", rekao je Porfirije na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora s predsednikom Srbije Aleksandrom vučićem.

Povodom igranog filma "Dara iz Jasenovca", patrijarh SPC je kazao da je "važno i velika stvar" da je srpska kinematrografija "prvi put progovorila filmskim šapatom o nečemu što je bilo prekriveno maglom zaborava ili se i tendenciozno decenijama skrivalo".

Vučić je rekao da Srbija sa Republikom Srpskom radi na izgradnji velikog svetilišta u Donjoj Gradini, "na mestu najvećeg stratiša srpskog naroda".

"Sad ćemo to da ubrzamo, dali smo jednoj kompaniji da radi idejni projekat, pa sad drugoj, gledamo kako ćemo to da uradimo", kazao je Vučić.Vučić: Srpska lista nije organizovala prebijanje sina Nenada Rašića


 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas ponovio da nije tačno da je Srpska lista organizovala prebijanje osamnaestogodišnjeg sina kosovskog političara Nenada Rašića već da je to bila "unapred zakazana tuča dve grupe mladića".

Vučić je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je povodom tog slučaja "24 sata trpeo najgore uvrede i laži sa pojedinih tajkunskih medija" koji za sve, kako je naveo, optužuju njega.

"Kako su uspeli da upletu Srpsku listu i srpsku državu", pitao je Vučić i dodao da su u tome učestvovali "vrh albanske države od Aljbina Kurtija pa nadalje".

On je povodom toga, da je zbog tog slučaja bilo reakcija iz inostranstva, rekao da ima "svakom od tih strarnih političara koji misle da je Srbija zemlja koju mogu da ponižavaju i nipodaštavaju", da poruči "da su se grdno prevarili".

Predsednik je rekao da "dobro i ozbiljno lažu poneki od tih političara", kao i da neće da dozvoli da njega, odnosno državu Srbiju "ponižavaju kojekakvi fićfirići svojim svakodnevnim lažima, kao što je ta o organizovanom linču tog mladića".

Kosovski političar Nenad Rašić izjavio je ranije za beogradske medije, da je njegovog sina na izlazu iz srednje škole u Lapljem Selu pretuklo više od 30 osoba gvozdenim šipkama i čekićem, i da ima teške povrede lica i glave, polomljeni su mu zubi.

Rašić je ocenio da je napad na njegovog sina bio usmeren na njega, i da ima političku pozadinu.


Vučić o IzveštajU EP: Najviše me interesuje šta su stručnjaci napisali za Jovanjicu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da ne može da komentariše Izveštaj poslanika Evropskog parlamenta (EP) Vladimira Bilčika o Srbiji jer ga nije video, ali da ga najviše zanima deo o poljoprivrednom dobru Jovanjica.

"Kada budem pažljivo proučio (Izveštaj) obratiću se javnosti, najviše me interesuje deo oko Jovanjice, ne znam da li je to ostalo ili nije, da vidim šta stručnjaci kažu za Jovanjicu. I onda ću svakog iz Evrope da pitam šta imaju da zamere Srbiji za Jovanjicu. Ako mi objasne, dobrodošli su, ako mi ne objasne, da se vrate na popravni i da dobro pogledaju šta su pisali", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji na novinare posle razgovora s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem.

Spoljnopolitički odbor EP juče je usvojio usaglašene, kompromisne amandmane na Bilčikov Izveštaj o Srbiji, a potom i Izveštaj u celini. U jednom od usvojenih amandmana od Srbije se traži da do kraja razreši afere "Jovanjica", "Krušik", i "Telekom Srbija".

"Jovanjica" je poljoprivredno dobro na kojem je pronadjeno 1,6 tona marihuane, a medju optuženima su policajci, pripadnici Bezbednosno-informativne agencije i Vojno obaveštajne agencije. Postoje indicije da je vlasnik "Jovanjice" Predrag Koluvija imao podršku ljudi iz vlasti.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.