AAA

POLITIKA | 02.03.2021 16:55 > 02.03 16:55

Krkobabić u Gadžinom Hanu predstavio program podrške zadrugarstvu od 500 miliona dinara (FOTO)


Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić predstavio je danas u opštini Gadžin Han program bespovratne podrške zadrugarstvu za koji je izdvojeno pola milijarde dinara.

On je prilikom posete toj opštini i okolnim selima u Nišavskom upravnom okrugu rekao da je "Program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapredjenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga u Srbiji" koji je nedavno usvojen samo prvi u nizu koje će sprovoditi to ministarstvo u 2021. godini.
"Ove godine za Program namenjen zadrugama opredeljeno je pola milijarde dinara, a prema uslovima programa novoformirane zemljoradničke i poljoprivredne zadruge, one formirane od 2017. godine do dana raspisivanja Javnog konkursa, mogu da računaju na maksimalan iznos bespovratnih sredstava do 7,5 miliona dinara po zadruzi", rekao je Krkobabić.

Dodao je da za stare zemljoradničke i poljoprivredne zadruge, formirane do kraja 2016. godine, biće izdvojeno do 15 miliona dinara po zadruzi

Govoreći o drugom programu Ministarstva za brigu o selu koji je u planu, a predvidja dodelu praznih kuća, ministar Krkobabić je rekao da je namenjen mladima.

"U Srbiji neretko tri generacije žive pod istim krovom, pa će ovaj program biti namenjen mladima koji nameravaju da se osamostale, zasnuju sopstvenu porodicu i poljoprivredno gazdinstvo", rekao je Krkobabić.

Za dodelu kuća moći će, prema njegovim rečima, da konkurišu i mladi nezaposleni stručnjaci čije su profesije deficitarne u seoskim sredinama, agronomi, veterinari, lekari, stomatolozi.

Istakao je da ne treba zaboraviti "ni one mlade ljude iz urbanih sredina koji imaju ozbiljnu nameru da se okušaju kao budući savremeni poljoprivrednici"

U poseti jugu Srbije sa ministrom su bili član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Zoran Keserović, predsednik Zadružnog saveza Južne Srbije Dejan Mitić, rukovodstvo opštine Gadžin Han, poljoprivredne službe opština Nišavskog upravnog okruga, vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, direktori i članovi zadruga tog okruga

Nakon sastanka Krkobabić je sa svojim saradnicima posetio Zemljoradničku zadrugu "Zaplanjski zasad" kojoj je iz Programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama 2017. godine dodeljeno 5,9 miliona dinara za proizvodnju, preradu, pakovanje i plasman lekovitog bilja.

Za tri godine višim stepenom prerade ova zadruga je uvećala profit za četiri-pet puta, a čak tri puta je povećana proizvodnja belog sleza.

Već prve godine interesovanje za proizvodnju lekovitog bilja u tom kraju naglo je poraslo, tako da se zadruzi pridružilo novih 50 porodica, kooperanata, a time zadruga obezbedjuje životnu egzistenciju za oko 2.000 gradjana Gadžinog Hana

Predsednik opštine Milisav Filipović izrazio je veliko zadovoljstvo što je ministar posetio ponovo njihovu opštinu i izjavio da je poljoprivreda značajan faktor za opstanak seoskih sredina i da su ulaganja u zadruge dragocena.

Nova zadruga oko koje se okupilo dvadesetak mladih ljudi biće novi motor razvoja Zaplanja, ocenili su zadrugari.

Po njihovim rečima gajenjem brdskih žita stvoriće sebi uslove za ostanak na selu, a perspektivu vide u pravljenju organskih bezglutenskih mešavina brašna za koje već vide tržište.

Keserović je pozvao mlade da se okrenu voćarstvu za koje je ovaj kraj pogodan i radno intenzivnoj proizvodnji na savremenim zasadima

Gadžin Han je jedna od najnerazvijenijih opština u Srbiji sa izrazito jakim migracionim kretanjima i prema popisu iz 2011. godine u toj opštini živi 8.357 stanovnika što je dvostruko manje u odnosu na period od pre 35 godina, a mladih do 20 godina ima svega 15 odsto.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.