AAA

POLITIKA | 03.03.2021 09:10 > 03.03 13:28

Fridom haus: Srbiji dva boda manje u odnosu na prošlu godinu u oblasti sloboda i političkih prava

Srbija je i dalje u grupi "delimično slobodnih" zemalja i u odnosu na prošlu godinu je izgubila dva boda u oblasti političkih prava i gradjanskih sloboda, navodi se u danas objavljenom godišnjem izveštaju Fridom hausa, u kojem se dodaje i da su vlasti u Srbiji na pandemiju korona virusa odgovorile netransparentno.

Srbija je ukupno dobila 64 boda. U kategoriji političkih prava Srbija je dobila 22, od ukupno 40 bodova, a u kategoriji gradjanskih sloboda 42, od ukupno 60.

Poslednjih godina vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) nagrizala je politička prava i gradjanske slobode, vršeći pritisak na nezavisne medije, političku opoziciju i organizacije civilnog društva, navodi se u izveštaju.
Policija je uz upotrebu sile odgovorila na proteste u Beogradu u julu, kada su se demonstranti okupili zbog najava o zaključavanju usled epidemije korona virusa, zbog politike vlade po drugim pitanjima i načina obavljanja funkcije predsednika Aleksandra Vučića. Policija je napala demonstrante, prolaznike i novinare dok je pokušavala da rastera demonstracije koje su trajale nekoliko dana, navodi Fridom haus.

Kako se dodaje, zvaničnici u Srbiji su na pandemiju reagovali netransparentno, uskraćujući informacije o smrtnim slučajevima, a medicinski radnici koji su kritikovali postupke vlade vezano za pandemiju bili su suočeni sa odmazdom i otkazom.

"Sloboda u svetu" je godišnji izveštaj Fridom hausa o političkim pravima i gradjanskim slobodama koji se sastoji od brojčanih ocena i opisnih tekstova za svaku zemlju i odredjenu grupu teritorija.

U novom izveštaju obuhvaćen je period od 1. januara do 31. decembra 2020.

Zemlja dobija maksimum četiri poena za svaki od deset indikatora za politička prava i za svaki od 15 indikatora za gradjanske slobode, pa je maksimalni broj bodova za politička prava 40, za gradjanske slobode 60, odnosno ukupno 100.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.