AAA

POLITIKA | 03.03.2021 10:55 > 03.03 10:55

Kosović (Oslobodjenje): Navodi o gašenju kancelarije DFC pokazatelj nezavidne pozicije Srbije

Generalni sekretar pokreta Oslobodjenje Nikola Kosović kazao je danas da da su navodi o gašenju beogradske kancelarije američke Razvojne finansijske korporacije (DFC) pokazatelj da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "svojim američkim avanturizmom" zemlju "doveo u nezavidnu poziciju i otežao odbranu Kosova i Metohije".

"Vučić je imao dva aduta na koje je igrao kada je potpisivao Vašingtonski sporazum. Jedan je bio (bivši američki predsednik Donald) Trampov ostanak na vlasti, a drugi ekonomska pomoć Srbiji. Sada, ni pola godine kasnije, vidimo koliko je to bila hazarderski loša procena" , naveo je Kosović u pisanoj izjavi.
U saopštenju se ukazuje da je DFC u Beograd došao pre samo pet meseci, kao deo paketa predviđenog Vašingtonskim sporazumom, a spekulacije o zatvaranju je "podgrejala" ostavka direktora regionalne kancelarije te institucije američke vlade Džona Jovanovića.

Kosović je ocenio da je Vučić pokušao da se "dodvori Donaldu Trampu" učešćem u američkoj izbornoj kampanji, te da je poraz republikanskog kandidata u novembru pogoršao poziciju Srbije pred novom demokratskom administracijom.

"Od benefita Vašingtonske avanture ostala je samo finansijska pomoć, a podsetimo se da su tada najavljivane milijarde dolara", kazao je on.

Kosović je dodao da je Vučić u Vašingtonu prodao još deo suvereniteta Srbije, "obavezao se da će dopustiti ulazak tzv. Kosova u medjunarodne organizacije, prekinuo je kampanju povlačenja priznanja i pozvao Izrael da prizna Kosovo".

"Zauzvrat, kao što vidimo, Srbija neće dobiti ništa", naveo je Kosović.

On je ocenio i da je novi američki državni sekretar Entoni Blinken već hvalio delove Vašingtonskog sporazuma koji se odnose na obaveze Srbije.

"To znači da će Bajdenova administracija koristiti ono što im odgovara za pojačan pritisak na našu zemlju, a da potencijalne benefite ukidaju", naveo je Kosović.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.