AAA

POLITIKA | 10.04.2021 10:50 > 10.04 10:50

SRS: Vlast tera radnike na internetu da napuste Srbiju ako žele da rade svoj posao (VIDEO)

Srpska radikalna stranka (SRS) poručila je danas da vlast mora da ima sluha za zahteve radnika na internetu (frilenseri), koji protestuju ispred Skupštine Srbije, ili će biti primorani da masovno napuste Srbiju kako bi mogli da nastave svoj posao.

"Problem frilensera u Srbiji nastao je u oktobru prošle godine kada je Poreska uprava iznenada odlučila da ovoj kategoriji radnika naplati poreze i doprinose za pet godina unazad uz izuzetno visoke kamatne stope. Pri tome se poziva na Zakon o porezu na dohodak gradjana Srbije donet pre dve decenije, odnosno mnogo pre nego što je rad na internetu zaživeo", izjavila je za Betu član Predsedničkog kolegijuma SRS Aleksandra Belačić, podsetivši da se stranka više puta oglašavala o ovom problemu.
Kako je navela, "poreske uprave poslale su gradjanima veliki broj poziva da se jave u lokalne filijale radi kontrole prihoda iz inostranstva", ali su "ovi postupci uglavnom privremeno obustavljeni nakon početka pregovora frilensera, Vlade, Poreske uprave i Ministarstva finansija".

"Pregovori su doveli do odredjenih pomaka budući da je ponudjen otpis kamata i mogućnost plaćanja dugova na period od deset godina. Medjutim, problem još uvek nije u potpunosti rešen", objasnila je Belačić.

Naime, dodala je Belačič, pregovori, održani pre nekoliko dana, takodje su bili neuspešni.

Ona je rekla da se nakon toga u medijima "pojavila lažna vest da su frilenseri prihvatili ponudu Vlade" i naglasila da je "udruženje koje je prihvatilo ponudu zapravo fantomsko, osnovano sa tim ciljem, dok je većina radnika na internetu okupljena u drugom udruženju koje još uvek protestuje boreći se za svoja prava".

"Najnovijim predlogom, koji je krajnje diskriminatoran, predloženo je da radnici koji su zaradjivali prosečno do 500 evra na mesečno navou budu oslobodjeni svih poreza dok će oni koji su zaradjivali više biti u obavezi da plate kako poreze tako i doprinose koje nisu imali prilike da iskoriste", objasnila je Belačić.

Prema njenim rečima, problem je i plan po kojem bi se ubuduće uredilo ovo pitanje "s obzirom da je Vlada odustala od predloga da postoje normirani troškovi u iznosu od 43 odsto već predvidja isključivo postojanje neoporezivog iznosa od 18.300 dinara na mesečnom nivou".

"Ako zakonsko rešerenje bude usvojeno, ovako predloženo, frilenseri će biti preopterećeni, jer će morati da plaćaju kako prethodne, zaostale obaveze, tako i tekuće obaveze što je direktno u suprotnosti sa stavom 2. člana 91. Ustava koji propisuje da poreska obaveza mora biti srazmerna ekonomskoj moći obveznika", istakla je Belačić.

Prema njenim rečima, zahtevi SRS su od početka komplementarni za zahtevima frilensera jer stranka zahteva da Vlada, ministarstvo finansija i Poreska uprava "odustanu od nezakonite, retroaktivne naplate poreza i doprinosa i da porezi i doprinosi budu računati tek za period nakon donošenja zakona".

"Ukoliko ne bude sluha za zahteve frilensera, doći će do toga da ova preopterećena kategorija radnika odluči da svoje poslovanje nastavi u inostranstvu, pogotovo oni kojima je to primarni izvor prihoda, a sigurni smo da ni jedan režim ne želi da izazove masovnu ekonomsku migraciju najmladjih i najobrazovanijih stanovnika svoje države", navela je Belačić.


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.