AAA

POLITIKA | 14.04.2021 09:10 > 14.04 09:10

Dojčinović za VOA: Svet sve više uvidja probleme u Srbiji

Svet više uvidja postojeće probleme u Srbiji, kao i probleme koje imaju mediji, izjavio je u razgovoru za Glas Amerike (VOA) Stevan Dojčinović, urednik Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) koja se tokom prethodnog meseca ponovo našla na meti poslanika vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i tabloidnih dnevnih listova bliskih vlastima.

"Nikada nismo dobili snažnije reakcije od američke ambasade, od ambasada Evropske unije i evropskih zemalja kao sada kada smo napadnuti. Sada su prvi put upućene jasne poruke da sa ovim mora da se stane. Vlast mora da poštuje medije. I to je jako dobar signal da svet vidi i hoće da reaguje na ono što se dešava", rekao je Dojčinović.
On poslednjih nedelja boravi u SAD gde je razgovarao i sa predstavnicima nekoliko medjunarodnih novinarskih organizacija.

Kako navodi VOA, Dojčinović, njegove kolege i medij koji uredjuje izloženi su napadima posle hapšenja Veljka Belivuka, osumnjičenog da je vodja jedne od kriminalnih grupa koju je policija označila odgovornom za najteža krivična dela, uključujući i brutalna ubistva.

"Ne postoji šansa u Srbiji da tabloidi i poslanici rade bilo šta za šta nemaju odobrenje sa vrha direktno od predsednika i njegovih ljudi", rekao je Dojčinović.

Prema njegovim rečima, mnoge kriminalne grupe imaju jake veze u vlastima.

"Nikad nismo imali dovoljno jako i autonomno tužilaštvo i policiju koja može dubinski da udje u te političke veze koje su najozbiljnije kada govorimo o organizovanom kriminalu", rekao je.

Na pitanje povodom otvaranja tajnih arhiva i procesa demokratizacije u Srbiji, Dojčinović je rekao da je "još 5. oktobra trebalo da se napravi taj jaki rez".

"Trebalo je da se napravi potpuno nova bezbednosna služba i da se otvore njihove arhive... Ali, nikada nije kasno. Mislim da je jedini način da predjemo u demokratsko društvo da nekako reformišemo službe bezbednosti koje vidimo da još uvek imaju kao dominantnu svrhu, ne zaštitu nacionalnih interesa, već zaštitu garniture na vlasti", rekao je urednik KRIK-a.

Prema njegovom mišljenu, jedna od ključnih stvari je da se rasformiraju i da se naprave potpuno nove bezbednosne strukture, što su sve te zemlje koje su imale prelaz u demokratiju uradile u istočnoj Evropi.

"U Srbiji to nikada nije uradjeno i mislim da je to definitvno dobro rešenje uključujući i otvaranje dosijea. Da se završi sa tim", naveo je.

On je rekao i da je skandal to što se ne radi dovoljno na rasvetljavanju ubistava novinara.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.