AAA

POLITIKA | 15.04.2021 09:55 > 15.04 09:55

Novaković: Korupcija pod okriljem države - novi most u Novom Sadu da, ali ovakav most ne

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković ocenio je danas da je u Memorandumu o izradi planske i tehničke dokumentacije u projektu izgradnje obilaznice oko Novog Sada, primetno puno manjkavosti i profesionalnih nelogičnosti .

"Prvo, kao i fruškogorski koridor čija je ugovorena vrednost 606 miliona evra, tako i projekat izgradnje obilaznice u vrednosti od 130 miliona evra realizuje se u modelu po kom su i kreditor i izvodjač radova iz iste zemlje, u ovom slučaju iz Kine.
Obim i brzina kojom se zadužujemo na ovaj način, već sada dovodi u pitanje mogućnost buduće otplate kredita", naveo je Novaković u pisanoj izjavi.
Kako je ukazao ta,"kao i brojne druge kineske investicije proglašena je "projektom od nacionalnog značaja", što znači mogućnost direktnog dogovaranja i pregovaranja sa investitorom i izvodjačem radova, čime se potpuno očito i grubo izbegava Zakon o javnim nabavkama".

Umesto da se, kako je naveo, "od projektovanja do izgradnje infrastrukturnih objekata raspiše medjunarodni tender i pozovu najuglednije svetske kompanije da konkurišu, u Srbiji se neposrednom pogodbom biraju izvodjači radova, država, dakle, ne sprečava nego omogućuje i podstiče korupciju".

"Umesto da sagleda urbanistički, saobraćajni, ekološki i gradjevinski aspekt gradnje novog mosta, gradska vlast je ovom problemu pristupila kao da je reč o rutinskom tehničkom zadatku. Pozicijom mosta i saobraćajnim koridorom koji vodi do mosta, neće se rasteretiti frekventnost saobraćaja, naprotiv ona će se na tom potezu uvećati", naglasio je Novaković.

Kako je naveo, nema dileme da "ovaj most Novom Sadu treba, ali ponovo je struka grubo odstranjena".

"Sve primedbe koje se mogu uputiti ovom projektu, mogle su biti prevenirane i otklonjene kroz stručnu raspravu i uključivanje javnosti. Nažalost, učinjeno je sve da se to ne desi", napomenuo je Novaković.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.