AAA

POLITIKA | 16.04.2021 15:10 > 16.04 15:10

GDF: Rukopis Janšinog 'Non pejper' ruski, nalogodavci igranja ratom režimi u Beogradu i Budimpešti

Gradjanski demokratski forum (GDF) saopštio je danas da sa velikom zabrinutošću posmatra ponovno crtanje mapa na Balkanu i narative o novom ratu na postjugoslovenskom prostoru, te da oštro osudjuje sve "papire" i predloge koji podrazumevaju novo krojenje granica.

Ta stranka je ocenila da je "rukopis papira slovenačkog premijera (Janeza) Janše očito ruski, a nalogodavci novog igranja ratom režimi u Beogradu i Budimpešti".
"Evropski populistički autokrati u nemogućnosti da ponude bolju budućnost gradjanima svojih zemalja, ponovo zveckaju oružjem i crtaju mape kao uvod u nove ratne sukobe", navodi se u saopštenju.

GDF je od evropskih institucija i demokratskih zemalja EU zatražio da se izjasne o opasnim namerama "koje se dogovaraju u trouglu Vučić Orban Janša".

Poručio je i da, ukoliko EU nema efikasne mehanizme da za ratnohuškačko ponašanje kazni punopravne zemlje članice, poput slovenačke i madjarske autoritarne vlade, "prestane da vlast Aleksandra Vučića posmatra kroz ružičaste naočari".

"Vučić je ključni sprovodilac ruskih interesa na Zapadnom Balkanu i središnji faktor nestabilnosti u regiji. Bez višestruke evropske pomoći u demokratizaciji Srbije, neće biti mirnog i stabilnog Balkana", dodaje se u saopštenju.

GDF je pozvao i opoziciju i, kako je naveo, opozicione medije, "da ne prećutkuju Vučićeve rušilačke namere i putinovsku destrukciju regiona".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.