AAA

POLITIKA | 16.04.2021 17:40 > 16.04 21:45

Selaković Lavrovu: Zahvalni smo Rusiji zbog Kosova;Lavrov odbacio mogućnost prekrajanja granica bivše Jugoslavije(VIDEO)


Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas u u Moskvi tokom razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom da je Beograd zahvalan Rusiji zbog uloge koju ima u očuvanju teritorijalnog integriteta i suverenita Srbije.

"Želim da izrazim veliki zahvalnost, od sveg srca, za podršku koju Rusija i vi lično pružate u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i za traženje načina za rešenje kosovskog pitanja", rekao je Selaković na početku razgovora sa Lavrovom, objavljenom na Tviter nalogu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.
Selaković je naveo da su susreti na visokom nivou dokaz dobrih odnosa Rusije i Srbije, i da svedoče o dobrim bilateralnim odnosima i prijateljstvu.

Šef srpske diplomatije je kazao i da se Beograd nada poseti predsednika Rusije Vladimira Putina ove godine, i dodao da je "svaka poseta Putina istorijska".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je juče da eventualna poseta Putina Beogradu zavisi od epidemiološke situacije.

Lavrov je na početku razgovora sa Selakovićem rekao da će detaljno razmotriti situaciju na Balkanu i naročito kosovsko pitanje, i dodao da su "opasni" pokušaji da se odustane od Rezolucije 1244 UN o Kosovu.

Šef ruske diplomatije je kazao da se saradnja dve zemlje razvija u svim oblastima, uključujući borbu protiv korona virusa.

"Pre dva dana je počela eksperimentalna proizvodnja vakcine 'Sputnjik V' u vašoj zemlji", naveo je Lavrov.

Dodao je da predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, imaju "prisne odnose".Lavrov odbacio mogućnost prekrajanja granica bivše Jugoslavije

 Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov odbacio je danas mogućnost prekrajanja granica na teritoriji bivše Jugoslavije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa srpskim kolegom Nikolom Selakovićem, Lavrov je kazao da su ideja "velike Albanije" kao forma za rešenje kosovskog problema, kao i izjava slovenačkog premijera Janeza Janše da raspad Jugoslavije još nije završen, "neprihvatljive, veoma štetne, provokacione".

Razgovori o "velikoj Albaniji nisu se pojavili danas, mi uvek partnere iz EU i NATO pozivamo da preseku takve planove i da ne dozvole forsiranje takve retorike", rekao je Lavrov.

"To je veoma opasna igra. Postoji rezolucija 1244 koju niko nije ukinuo, i odgovorni političari, tim pre šefovi vlada evropskih država, nemaju prava da iznose ideje koje podrivaju samu koncepciju koja je izložena u rezoluciji 1244", rekao je Lavrov.

Podsetio je da se tom rezolucijom poštuje suverenitet Srbije, kao i da status Kosova treba da bude nadjen u pregovorima Beograda i Prištine. "Kao što je predsednik Putin govorio, podržaćemo bilo koje rešenje koje odgovara Srbiji", naveo je Lavrov.
     
Selaković je na pitanje da li Vašington vrši pritisak na Srbiju da se priključi sankcijama Rusiji rekao da "pritisak uvek postoji", ali da se pozicija Srbije ne menja, jer ona "nikada neće uvoditi sankciji Rusiji".

Rusija je naš strateški partner, naš prijatelj koji nas konstantno podržava, dodao je Selaković, koji danas završava dvodnevnu posetu Rusiji.


Selaković razgovarao sa ruskim patrijarhom Kirilom

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković posetio je danas Hram Hrista spasitelja u Moskvi, a potom se sastao i sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije Кirilom sa kojim je zajedno konstatovao da odnosi Ruske i Srpske pravoslavne crkve u velikoj meri doprinose bliskosti dve države i naroda, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Patrijarh Кiril je rekao da odnosi Ruske pravoslavne crkve i Srpske pravoslavne crkve imaju važan i odlučujući značaj kada je reč o ukupnim odnosima dve države.
Ministar Selaković i patrijarh Kiril razgovarali su izmedju ostalog o pokojnom patrijarhu Irineju i njegovim zaslugama za učvršćivanje veza Srpske i Ruske pravoslavne crkve, a Selaković je patrijarhu Kirilu preneo i pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vućića, navodi se u saopštenju.

"Naš patrijarh blaženopočivši Irinej i predsednik Vučić su postavili jedinstvo naše države i crkve na jedan potpuno novi nivo, a naš novoizabrani patrijarh Porfirije je nastavio putem kojim je krenuo patrijarh Irinej", rekao je Selaković i dodao da su dve sestrinske pravoslavne crkve faktor koji ozbiljno doprinosi bliskosti dve države i naroda.

Selaković je i ovom prilikom izrazio zahvalnost predsedniku Vladimiru Putinu i ruskoj državi na pomoći tokom pandemije korona virusa.

Selaković: Očekujemo dodatni pritisak dela medjunarodne zajednice oko Kosova


Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da očekuje dodatni pritisak dela medjunarodne zajednice na Beograd kako bi odustao od stava prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.

U intervjuu za servis Sputnjika na engleskom jeziku tokom posete Rusiji, Selaković je naveo da su mogući i dodatni pritisci na Srbiju kako bi promenila pozicije kada je reč o njenim odnosima sa Rusijom i Kinom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Selaković je naveo da je Srbija zahvalna ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i šefu diplomatije Sergeju Lavrovu na podršci koju Rusija pruža Srbiji u medjunarodnim forumima, uključujući Ujedinjene nacije, navodi se u saopštenju.

Dodao je, kako se navodi, da Srbija "očekuje i da Evropska unija utiče na Prištinu kako bi omogućila formiranje Zajednice srpskih opština, sa kojim se kasni čitavih osam godina, i da, umesto što se pritisci vrše na Beograd, kao dokazanog kredibilnog partnera u dijalogu, snažan pritisak mora da bude usmeren ka Prištini".

Šef srpske diplomatije je rekao da je Beograd "dosledno opredeljen za dijalog", za razliku od nove vlade Kosova, "koja otvoreno poručuje da dijalog nije u vrhu njene liste prioriteta", stoji u saopštenju.

"Umesto da pokazuje konstruktivan stav prema dijalogu, nova privremena administracija u Prištini upućuje provokativne poruke o ujedinjenju samoproglašenog Kosova i Albanije", kazao je Selaković.

Naveo je da je Beograd "otvoren za kompromis, kao jedino dobro i održivo rešenje, ali da kompromis ne može biti situacija u kojoj jedan gubi sve a drugi dobija sve".

O srpsko-ruskim odnosima Selaković je rekao da prostor za unapredjenje saradnje postoji u brojnim oblastima, kao što su energetika, poljoprivreda, nauka, infrastruktura, navodi se u saopštenju.

Izrazio je očekivanje, kako se dodaje, da će biti moguće da bilateralni odnosi budu obogaćeni u formi zajedničkih sastanaka ministara spoljnih poslova i odbrane dve države.foto:prt.scr. youtube


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.