AAA

POLITIKA | 16.04.2021 18:50 > 16.04 18:50

Inicijativa mladih: Autor 'non paper' dokumenta artikulisao aspiracije ekstremnih nacionalista


 Regionalna mreža Inicijativa mladih za ljudska prava Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo i Srbija reagovala je povodom "Non paper" dokumenta o Zapadnom Balkanu koji je uzburkao javnost rekavši da je autor tog dokumenta, ko god bio, samo artikulisao višedecenijske aspiracije ekstremnih nacionalista različitih nacija.

U tom dokumentu pominje se prekrajanju granice Srbije i Kosova, mogućnost otcepljenja Republike Srpske, pripajanje delova Crne Gore i Severne Makedonije s albanskom većinom Albaniji, te priključenje dela BiH, zapadne Hercegovine Hrvatskoj.
"U ime te politike, devedesetih su žrtvovani životi više od 130.000 ljudi, a stotine hiljada su proterani u etničkim čišćenjima, kako bi se stvorila etnički čista sela, gradovi, teritorije i države", naveli su u saopštenju iz te inicijative.

Kazali su i da su vojne, policijske i paravojne akcije ubistava, progona, logora u cilju sprovodjenja ove politike pred domaćim i medjunarodnim sudovima ispravno okarakterisani kao ratni zločini, zločini protiv čovečnosti, a u slučaju Srebrenica: genocid.

"Na godišnjicu zločina u Ahmićima i Trusini (BiH), pozivamo Evropu, Evropsku uniju kao instituciju koja simbolizuje izgradnju mira kao koncept, da preuzme odgovornost i povede taj proces i umesto kredibilne perspektive za članstvo omogući ekspresnu mogućnost za članstvo zapadnobalkanskih zemalja u EU", zaključuje se u saopštenju.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.