AAA

POLITIKA | 18.04.2021 15:10 > 18.04 15:10

Selaković u Teheranu: Ozbiljne političke odnose Srbije i Irana preneti na polje ekonomije


Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je posle današnjih sastanaka u Teheranu sa najvišim zvaničnicima Irana da dve zemlje imaju veoma ozbiljne političke odnose koje treba preneti i na polje ekonomske saradnje.

Posle sastanaka sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem, predsednikom iranskog parlamenta Mohamedom Bagerom Galibafom i ministrom poljoprivrede Kazemom Havazijem, Selaković je rekao da Teheran u medjunarodnim organizacijama i forumima pruža "principijelnu, stalnu i jasnu podršku" teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
On je kazao da Iran "podržava želju" Srbije da se mirnim i diplomatskim sredstvima traži rešenje za pitanje Kosova i dodao da "postojana podrška" Teherana "i te kako mnogo znači" Beogradu, navodi se u saopštenju.

Selaković je naveo je da su njegovi današnji sagovornici "izrazili čestitke predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i samoj Srbiji na ozbiljnim ekonomskim reformama, ali naročito zbog svih mera u borbi protiv korona virusa", uključujući vakcinaciju, početak proizvodnje vakcine i mere za očuvanje ekonomije.

Šef srpske diplomatije, koji danas završava posetu Iranu, rekao je da su zvaničnici te zemlje "izrazili veliku spremnost" za produbljivanje i unapredjenje saradnje, naročito u oblasti poljoprivrede. Dodao je, kako se navodi, da najviše interesovanja postoji za nabavku semena i sadnog materijala, ali i za transfer tehnologija i iskustava i za saradnju naučnih i istraživačkih institucija i drugih ustanova.

"Izražena je i želja i poziv ministru (poljoprivrede Branislavu) Nedimoviću da u što skorijem roku poseti Iran sa delegacijom naših ljudi iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, prehrambene i preradjivačke industrije, koji bi bili zainteresovani da budu zastupljeni svojim proizvodima i na velikom iranskom tržištu. To je tržište koje broji više od 82 miliona stanovnika, a Iran je veliki uvoznik hrane, prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda", kazao je Selaković.

Naveo je da je bilo reči i o mogućnostima plasmana srpskog voća, pre svega jabuka, ali da o tome ministar Nedimović treba da razgovara sa iranskim kolegom Havazijem, dodaje se u saopštenju.

Selaković se juče sastao sa šefom iranske diplomatije Mohamadom DŽavadom Zarifom, sa kojim je potpisao sporazum o saradnji ministarstava spoljnih poslova dve zemlje, i sa zamenikom ministra za spoljnu trgovinu Hamidom Zadbumom.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.