AAA

POLITIKA | 20.04.2021 23:15 > 21.04 01:48

Dačić: Deo opozicije nije poslao platforme za dijalog, žele da ih EP uputi kao svoj zahtev

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da još nije dobio platformu za medjustranački dijalog o izbornim uslovima od delova opozicije koji su okupljeni oko Stranke slobode i pravde (SSP) i Narodne stranke te je ocenio da su oni te dokumente verovatno uputili Evropskom parlamentu u nadi da će ih EP izneti kao svoj zahtev vlastima.

"Na takav način se sigurno neće voditi dijalog. Zato kažem da treba da budemo racionalni, da predlozi budu održivi da postoji neki racionalni razlog da se uzmu u razmatranje, a ne da ima nekih predloga kojih nema nigde u svetu i da sada neko pritiskom utiče na vlast da ih prihvati. Tako sigurno razgovore nećemo voditi", kazao je Dačić u intervjuu za Al Džazira Balkans.

Dačić je podsetio da su u toku "jedan na jedan" sastanci predstavnika EP, koji će posredovati u dijalogu", sa strankama koje će učestvovati u razgovorima i dodao da 7. maja očekuje da se evroparlamentarci sastanu s njim.
"S naše strane postoji dobra volja da na najboolji mogući način organizujemo dijalog, a sigurno da je potrebna i dobra volja učesnika. Odnosno, potrebno je eliminisati neka očekivanja da EP vodi glavnu reč", istakao je on.

Najavio je da će u narednih 10 dana održati sastanak sa delom opozicije koji želi učestvuje u dijalogu bez posredovanja EP.

Govoreći o postupku promene Ustava Srbije u oblasti pravosudja, Dačić je rekao da se Skupština nalazi u situaciji da Evropska unija smatra da neophodno odmah sprovesti te promene, dok odredjena strukovna udruženja i opozicija imaju primedbe.

"Oni (opozicija) smatraju da nikakve premene Ustava ne treba da se donesu i protiv su onoga što smatra EU. (...) Promena Ustava odnosi se na to kako se biraju sudije i tužioci da Skupština više ne bira nego da ih biraju predstavnici sudske vlasti", kazao je Dačić.

Ocenio je da su zlonamerne primedbe opozicije da će kroz taj proces biti promenjena preambula Ustava koja se tiče neotudjivosti Kosova i Metohije i naglasio da je u tom procesu moguće doneti samo predloženu promenu u oblasti pravosudja.

Dačić je dodao da je Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja odlučio da pre usvajanja eventualne odluke o promeni Ustava još jednom "posluša i raspravi" sa svim zainteresovanim stranama evropskim institucijama, strukovnim udruženjima i predstavnicima pravsudja da li je sve kako treba.

Komentarišući obračune vladajućih poslanika na sednicama Skupštine Srbije sa vanparlamentarnom opozicijom, Dačić je rekao da poslanici ne snose odogovornost za to što je deo opozicije bojkotovao izbore i tako sebe isključio iz parlamenta.

Dačić je naglasio da je veoma teško sugerisati poslanicima šta da govore jer po Ustavu Srbije imaju pravo šta hoće, ali je dodao da se nastoji da se primenjuje Kodeks ponašanja poslanika.

"Naravno, predsedavajući može da ih opomene. Može da izriče odredjene mere i sigurno je da će biti potreban jedan period prilagodjavanja na uslove novog Kodeksa", istakao je Dačić.

Na pitanje o navodnom predlogu premijera Slovenije Janeza Janše o prekrajanju granica Zapadnog Balkana, Dačić je rekao da nije čuo za takav predlog ranije, ali da se Srbija zalaže za očuvanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, za očuvanje Republike Srpske i da je apsolutno protiv Velike Albanije.

"Nisam čuo da je neko na takav način predlagao ili razgovarao na zvaničnim sastancima. E sada, mene interesuje da li je ovde problem spajanje Republika Srpske i Srbije, a nije problem Velika Albanija. Jeste li negde čuli da je neko komentarisao da je to stvaranje Velike Albanije? Svi govore da je to prekrajanje granica. Pa čekajte, prvo ste prekrojili granice Srbije pa ste se setili da čuvate granice Kosova", kazao je Dačić.

Dačić je poručio bošnjačkim vlastima u Bosni i Hercegovini da kada govore o nezavisnosti Kosova moraju da imaju u vidu njihov odnos prema pitanju teritorijalnog integriteta BiH.

"Onaj koji se bori za očuvanje teritorijalnog integriteta BiH ne bi trebalo tako otvoreno da se bori za rušenje teritorijalnog integriteta druge zemlje, medjunarodno priznate, kao što je Srbija. Ta priča da to samo važi za Kosovo, u to niko više ne veruje. Sada treba u Somaliji da objašnjavate da li Somalilend ima isti pravo (na otcepljenje) kao Kosovo", naglasio je on.

Komentarišući osmu godišnjicu Briselskog sporazuma, koji je on potpisao ispred Srbije, Dačić je rekao je sporazum "sramota i blamaža" za EU zato što prištinska strana još nije ispunila svoje obaveze.

"Ovo je sramota, kakav autoritet ima EU kada svaki razbojnik na Kosovu može da kaže: 'Mene to uopšte ne interesuje'", naglasio je Dačić.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.