AAA

POLITIKA | 21.04.2021 09:45 > 21.04 10:03

Kovačević (Narodna stranka): Rupa u budžetu 3,5 milijardi evra, vlast štimuje brojeve

Član Predsedništva Narodne stranke Vladimir Kovačević je pozvao danas Vladu Srbije da zbog "rupe u budžetu", odnosno deficita od 412 milijardi dinara ili gotovo 3,5 milijardi evra, odustane od "nepotrebnih investicija" poput novog nacionalnog stadiona, i ulaganja u aerodrom u Trebinju, kako bi bar delimično bile ublažene posledice loše ekonomske politike.

"Budžetski deficit će nakon rebalansa biti za čak 230 odsto veći od prvobitno planiranog, a ogromna rupa u budžetu nastala je u jeku svakodnevnog neutemeljenog hvalisanja vlasti o ekonomskim uspesima", naveo je u saopštenju Kovačević, koji je i predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i preduzetništvo.
On je istakao da je dodatno povećanje privrednog rasta planirano rebalansom od jedan odsto zapravo "štimovanje i naduvavanje planiranih prihoda" koji bi trebalo da pokriju egzaktne rashode, a koji su veći za 254 milijarde dinara od planiranih, odnosno za 17 odsto.

"Da je budžet 'oboleo' govori i to što je prihod od PDV-a u zemlji i dalje u padu i dodatno je smanjen za 11 odsto, odnosno za 9,5 milijardi dinara, dok PDV iz uvoza po planu Ministarstva finansija i dalje raste i pokriva ovaj pad", rekao je Kovačević.

Dodao je da je "plan države da i dalje dominira uvoznički lobi, a da domaći proizvodjači nisu važni".

Kovačević je naveo da je budžet "predizborni i nedomaćinski", a da će rebalans sa rastućim rashodnim apetitima dugo plaćati svi gradjani Srbije.

"Raskalašnost Vlade Srbije će rebalansom gradjane koštati dodatnih sedam milijardi dinara, jer su troškovi vlade sa 42 milijarde dinara povećani na 49 milijardi dinara", rekao je Kovačević.

Ocenio je da bi do kraja godine mogao da bude usvojen još jedan rebalans zbog budžetskog nesklada.

"Javni dug bi do kraja godine mogao da dostigne 70 odsto, što je za 25 procentnih poena više od zakonom dozvoljenih 45 odsto", rekao je Kovačević.

Podsetio je da je 8. decembra prošle godine najavio da će u martu, a najkasnije u aprilu ove godine, uslediti rebalans budžeta.

"Veoma mi je žao što sam bio u pravu i što je rebalans usledio samo 120 dana nakon usvajanja prvobitno loše planiranog budžeta", rekao je Kovačević.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.