AAA

POLITIKA | 29.04.2021 14:40 > 29.04 14:44

Skupštinski odbor izrekao prvu opomenu zbog kršenja Kodeksa ponašanja poslanika

Administrativni odbor Skupštine Srbije izrekao je prvu opomenu zbog kršenja Kodeska ponašanja narodnih poslanika i to poslaniku Srbislavu Filipoviću koji je bivši režim nazvao "fašističkim i nacističkim".

Filipović je na sednici 7. aprila 2021. u kontinuitetu koristio izraze poput "fašista" i "nacista" u nameri da uvredi političkog protivnika o kome je govorio, a zbog čega ga je inicijativa "Otvoreni parlament" prijavila nadležnom odboru.

Izmedju ostalog, Filipović je rekao da su "opozicionari okupljeni oko fašiste i naciste Dragana Djilasa ", da fabrike "nisu preživele Djilasa i taj fašističko-nacistički režim DOS-a 2000. godine, kao i da Djilas " baštini ideologiju Adolfa Hitlera".
Administrativni odbor u prethodnom periodu odbacio je osam prijava Otvorenog parlamenta za govor mržnje i ovo je prva opomena izrečena zbog kršenja Kodeksa ponašanja narodnih poslanika koji je u parlamentu prvi put usvojen krajem prošle godine.

Otvoreni parlament objavio je da bi ova odluka trebalo da predstavlja presedan koji "utvrdjuje da narodni poslanici ne mogu nekažnjeno da etiketiraju neistomišljenike ili bilo kojeg gradjanina ili gradjanku Srbije".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.