AAA

POLITIKA | 06.05.2021 16:15 > 06.05 16:15

Selaković na kraju posete Maroku: Bratska saradnja će biti unapredjena


Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas, na kraju dvodnevne posete Rabatu, da je Maroko prijateljska država Srbiji, da će bratska saradnja sa tom zemljom biti nastavljena i unapredjena.

Selaković je rekao da će naredna godina, u kojoj se obeležava 65. godišnjica diplomatskih odnosa dve države, u Srbiji biti godina Maroka, a u Maroku godina Srbije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
"Veoma je mnogo sličnosti izmedju naše dve države, na prvom mestu po tome što živimo u složenim regionima, kako vodimo svoju spoljnu politiku, kakvi su naši odnosi sa velikim silama u svetu, sa EU svakako, ali i sličnosti u običnom životu", kazao je Selaković.

Naveo je da je bio "ponosan kada je čuo mnogo toga pozitivnog" od zvaničnika Maroka o načinu na koji predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi zemlju, stoji u saopštenju.

"Maroko je zaista prijateljska država Srbiji, država u ozbiljnom razvoju i zamahu. Ponosan sam na ono što ovde mogu da čujem o Srbiji, ponosan na to koliko se ugled i reč Srbije cene", dodao je Selaković.

Selaković je u Maroku razgovarao sa predsednikom Vlade, predsednikom donjeg doma parlamenta i sa ministrom spoljnih poslova Naserom Bouritom, za koga je rekao da je "pravi prijatelj" Srbije zbog "podrške koju joj nesebično i na svakom mestu pruža po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta".

Šef srpske diplomatije je istakao razgovore o unapredjenju saradnje u svim oblastima i ukazao da je bilo reči o pripremi trećeg Mešovitog komiteta za ekonomsku i trgovinsku saradnju Srbije i Maroka, za koji, kako se navodi, veruje da će biti održan tokom leta.

Selaković je naglasio da će saradnja "dve bratske prijateljske zemlje" biti nastavljena i da je uveren da će ona "dobiti novu dimenziju", dodaje se u saopštenju.


Selaković sa gradonačelnikom Rabata o saradnji

 Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas u Rabatu na sastanku sa gradonačelnikom Mohamedom Sadikijem da unapredjenju i razvoju odnosa Srbije i Maroka naročito može da doprinese i jačanje partnerskog odnosa glavnih gradova dve zemlje.

Selaković je rekao da razvoju "prijateljskih odnosa dve prestonice i dve države" pomaže i razmena iskustava izmedju Rabata i Beograda, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

On je kazao da je "impresioniran razvojnim projektima" Rabata, grada u kojem se, prema njegovim rečima, "iz godine u godinu oseća poboljšanje kvaliteta života" i koji "sigurnim putem ide ka tome da postane prva zelena prestonica", navodi se u saopštenju.

Šef srpske diplomatije je naveo da je "impresioniran posetom" Muzeju savremenih umetnosti u Rabatu i da projekat tog grada kao kulturne prestonice "pleni uspesima i ostvaruje se na izuzetan način".

Selaković je danas sa Sadikijem i glavnim inženjerom i glavnim arhitektom Rabata obišao projekat "Rabat na vodi" koji razvija firma "Igl hils", kao i projekat "Beograd na vodi", dodaje se u saopštenju


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.