AAA

POLITIKA | 06.05.2021 18:30 > 06.05 18:30

Vlada Srbije usvojila Uredbu o podsticajnim merama za imunizaciju

Vlada Srbije usvojila je danas Uredbu o podsticajnim merama za imunizaciju i sprečavanje i suzbijanje korona virusa, u vidu dodatnih 3.000 dinara za sve gradjane Srbije koji do 31. maja prime bar prvu dozu vakcine protiv korona virusa.

Kako se navodi u saopštenju, od 1. do 15. juna preko sajta Uprave za trezor biće otvoren portal za prijavljivanje gradjana za tu novčanu pomoć, a po isteku roka za prijavljivanje počeće isplata koja će trajati do kraja juna.
Novčanu pomoć primiće i svi penzioneri koji se vakcinišu do kraja maja, ali za njih će isplata ići po automatizmu i nije potrebno da se prijavljuju.

Na današnjoj sednici usvojena je i dopuna Zaključka vlade od 2. aprila 2020. godine, kojom bi se naknada zarade u visini od 100 odsto osnova za naknadu zarade isplaćivala samo zaposlenima koji su na bolovanju zbog potvrdjene infekcije korona virusom a koji su vacinisani, kao i zaposlenima koji iz zdravstvenih razloga ne mogu biti vakcinisani.

Nevakcinisani zaposleni sa potvrdjenim kovidom dobijaće za vreme bolovanja naknadu u visini 65 odsto zarade.

Članovi Vlade usvojili su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti, čiji je osnovni cilj realizacija vladinog projekta "Stop birokratiji" a koji se odnosi na smanjenje administrativnih troškova gradjanima Srbije prilikom oglašavanja lične karte nevažećom.

"Ukoliko gradjanin izgubi ličnu kartu biće dovoljno da je objavi nevažećom na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova. Izmenama zakona predvidjeno je da za izdavanje lične karte maloletnom licu starijem od 16 godina bude dovoljna saglasnost samo jednog roditelja", navodi se u saopštenju Vlade.

Na današnjoj sednici usvojen je tekst Memoranduma o razumevanju izmedju Vlade Srbije i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o tehničkim uslovima i načinima elektronske validacije potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i potvrda o izvršenom testiranju a nakon potpisivanja tog memoranduma biće u upotrebi digitalni sertifikati o vakcinaciji.

Na sednici je usvojen Predlog zakona o zaštiti poslovne tajne, kojim se uskladjuje sistem zaštite poslovne tajne sa relevantnim propisima Evropske unije.

"Ovim zakonskim predlogom štite se investicije privrednih subjekata u sticanje, razvoj i primenu znanja i iskustva i drugih informacija koje im obezbedjuju prednost nad konkurencijom. Investiranje u stvaranje i primenu intelektualnog kapitala štiti se pravima intelektualne svojine patentom, dizajnom, autorskim pravom, kao i zaštitom pristupa znanju koje je privrednom subjektu dragoceno, a nije opšte poznato", navodi se u saopštenju.

Članovi Vlade usvojili zaključak kojim su stvoreni uslovi da Srbija prihvati Povelju o programu partnerstva "Zeleni most", koja trenutno u članstvu ima 16 zemalja Evrope i 16 nevladinih organizacija.

Kako se navodi, pristupanjem Srbije stvara se okvir za saradnju sa zemljama potpisnicama, sa idejom da se ubrza globalni prelazak na zelenu ekonomiju promovisanjem tehnologija i najboljih praksi.

"Suština Povelje je da se ubrza promocija strateških investicionih projekata, čije sprovodjenje podrazumeva različite oblike partnerstva u domenu javnog i privatnog sektora, a gde javne inicijative igraju važnu ulogu", kaže se u saopštenju Vlade.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.