AAA

POLITIKA | 11.05.2021 16:45 > 11.05 17:11

„Srbija u doba korone - činjenice i dostignuća“ sa Jovanom Spremo o vladavini prava

Srbija u 2020. nije ostvarila nikakav napredak u oblasti vladavine prava, Naprotiv, Freedom House je stanje demokratije u Srbiji ocenio sa 3,8, sto je još niža ocena od one iz 2019. kada je je ista institucija ocenila Srbiju kao zemlju hibridnog režima.

Na ovo, uz ostalo, podseća Jovana Spremo, Savetnica za EU integraciju u Komitetu pravnika za ljudska prava (YUCOM), u video klipu iz serijala Evropskog pokreta u Srbiji, "Srbija u doba korone činjenice i dostignuća"

Spremo kaže da je prošle godine predato 66 inicijativa za ocenu ustavnosti proglašenja vanrednog stanja, da je odluka o proglašenju zarazne bolesti Kovid 19 menjana 21 put. Vođeno je 945 postupaka, a u više od 195 slučajeva je zaključen sporazum o priznavanju krivice
Najugroženija prava građana u toku 2020. godine bila su prava na slobodu okupljanja, slobodu kretanja, prava na zdravstvenu zaštitu, slobodu informisanja i slobdu izražavanja.

Građani su najčešće kažnjavani za nepoštovanje zdravstvenih propisa, a zabeleženo je više od 100 napada na aktiviste i više od 40 napada na predstavnike pravosuđa.

Video klip na temu vladavine prava u vreme pandemije možete pogledati ovde, a dužu elaboraciju kroz pitanja i odgovore ovde. Video materijal, kao i infografike i pisani dokument autora, možete koristiti uz naznaku izvora.


Srbija u doba korone činjenice i dostignuća je projekat Evropskog pokreta u Srbiji kojeg podržava Ministarstvo inostranih poslova Nemačke.


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.