AAA

POLITIKA | 17.05.2021 13:35 > 17.05 13:35

Brnabić: Od 2014. godine do danas Srbija u RS uložila više od milijardu evra

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Istočnom Sarajevu da je Srbija u Republiku Srpsku od 2014. godine do danas u putem raznih projekata i donacija uložila više od milijardu evra.

"Kroz projekte koje danas pokrećemo, HE Buk bijela, deonica puta Bijeljina-Rača i kroz aerodrom Trebinje do prvog kvartala 2022. godine uložiće 484 miliona evra", kazala je Brnabić posle zajedničkih sednica vlada Srbije i RS u Istočnom Sarajevu.
Uz najavljene projekte podrške četiri opštine, Kostajnici, Kozarskoj Dubici, Nevesinju i Drvaru, izmedju 10 do 12 miliona evra investicija, ulaganje Srbije u RS iznosi 500 miliona evra.

Premijerka Srbije najavila je da će Srbija u narednim godinama investirati u HE "Foča" i "Paunci", u okviru hidroenergetskog sistema "Gornja Drina", što znači ulaganje od 787 miliona evra u naredih nekoliko godina.

"Zajedno sa ostalim projektima, prosveti, zdravstvu… i ostalim projektima i donacijama, koje su iznosile 82 miliona evra, Srbija je od 2014. godine do sada uložila oko milijardu evra", naglasila je Brnabić.

Prema njenim rečima, od 2014. godine, od kada je u Srbiji na vlasti SNS vodi se potpuna drugačija politika prema RS.

Premijerka Srbije je čestitala izlazak RS na Londonsku berzu i na odličnim rezultatima ekonomskog rasta.

"Oporavak koji je RS doživela u prvom kvartalu ove godine jedan je od rezultata naše saradnje, naših investicija i pomoći", istakla je Brnabić.

Opozicija u RS oštro je kritikovala zaduženje RS na Londonskoj berzi od 300 miliona evra, navodeći da je ono nepovoljno, jer se RS zadužila po "zelenaškoj kamatnoj stopi" od pet posto.

Opozicija u RS takodje je upozorila da je dug po glavi stanovnika u RS iznosi 2.872 evra, kao i da je učešče ukupnog duga u bruto domaćem proizvodu RS premašuju 55 posto.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.