AAA

POLITIKA | 17.05.2021 14:40 > 17.05 15:11

Vučić: Na samitu u Sloveniji bilo reči o promeni granica, Srbija poštuje već utvrdjene granice


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas rekao u Brdu kraj Kranja, u Sloveniji, da je na samitu Procesa Brdo-Brioni bilo govora o promeni granica unutar regiona, ali da se Srbija zalaže za granice koje su utvrdjene u Ujedinjenim nacijama.

"Srbija se oduvek zalaže za princip poštovanja nemenjanja granica priznatih od Ujedinjenih nacija. Neki misle da ne treba da se menjaju granice onako kako se njima svidja, a mi mislimo da ne treba da se menjaju u skladu sa pravilima koje su ustanovile UN ", rekao je on nakon samita Procesa Brdo-Brioni.
Samit Procesa Brdo-Brioni, na kojem su učestvovali predsednici Slovenije, Hrvatske i zapadnobalkanske šestorke, održan je danas na Brdu kod Kranja.

"Pominje se kako bi trebalo da se brišu granice unutar regiona kako bismo imali slobodniji protok ljudi, robe, kapitala i usluga i to je dobro. Mnogo toga dobrog ima u zaključcima, da li smo mogli oko svega da se dogovorimo naravno da nismo", istakao je predsdnik i dodao da je zadovoljan što su svi osim Prištine uspeli da se dogovore.

Na sastanku je bilo reči i o evrointegraciji regiona.

"Postignut je konsenzus da se ceo region nalazi na evropskom putu i da bi trebalo zajednički da radimo. Podržali smo namere, želje i pretenzije drugih na Zapadnom Balkanu i za otvaranje datuma za pregovore i za viznu liberalizaciju", rekao je on novinarima.

Vučić je rekao da Srbija sada ne bi bila deo EU ni da je ispunila sve uslove za to jer je "realna situacija u Evropi takva da postoji zamor od proširenja, realna situacija i u našem regionu je da nije mali zamor od priče o svemu tome".

"Ali naš je posao da budemo na evropskom putu jer je to najbolje za sve nas na Zapadnom Balkanu", istakao je Vučić i dodao da je prijem tih zemalja u EU neizvestan, ali da je "posao Srbije da raste što brže".

Dijalog s Prištinom bi, rekao je, trebalo da se nastavi, ali za to mora da postoji volja jer "ako dodjete i kažete: 'Mora da bude kako ja kažem i nikako drugačije!', onda to obično bude nikako", rekao je predsednik.

Vučić je posle samita u Sloveniji otputovao za Brisel gde će se danas sastati s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.