AAA

POLITIKA | 18.05.2021 09:45 > 18.05 09:45

Nema predaha u sukobima, broj žrtava u Gazi raste (FOTO)


Medjunarodna nastojanja da se okončaju izraelski udari iz vazduha na pojas Gaze i palestinsko raketiranje Izraela nastavljaju se danas, ali nema znakova smirivanja sukoba koji su ušli u drugu nedelju.

Od početka nove "runde nasilja" u odnosima izmedju jevrejske države i palestinskih ekstremističkih organizacija u Gazi 10. maja do danas, poginulo je najmanje 222 ljudi, većinom Palestinaca, navodi Frans pres.
Savet bezbednosti UN sastaće se danas četvrti put dok SAD još uvek odbijaju usvajanje saopštenja u kome se poziva na "okončanje nasilja".

Brisel će takodje razmotriti sukob koji se nastavlja, najsmrtonosniji od rata u Gazi od 2014. godine, na hitno video konferenciji evropskih ministara spoljnih poslova.

Predsednik SAD Džozef Bajden je kasno sinoć izrazio "podršku" za prekid vatre u telefonskom razgovoru sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom.

Bela kuća je rekla da je Bajden je, u vreme kada jačaju zahtevi njegove Demokratske stranke za momentalan prekid vatre, ponovio čvrstu podršku za pravo Izraela na samoodbranu protiv nasumičnih raketnih napada. On se medjutim tim zahtevima nije pridružio, konstatuje AP.

U medjuvremenu sukobljene strane ne slušaju na pozive da uspostave prekid vatre i premijer Netanjahu je sinoć najavio "nastavak udara na teroritičke ciljeve".

Tokom noći nastavljeni su napadi na palestinsku enklavu i izraelski borbeni avioni su ispalili nekoliko raketa na zgrade u gradu Gazi.

U bombardovanju dan ranije pogodjene su kancelarije katarskog Crvenog polumeseca i klinika gde se skeniraju oboleli od kovida-19 na toj siromašnoj palestinskoj teritoriji koja je pod blokadom Izraela skoro 15 godina.

Izraelska vojska zabeležila je 90 raketnih napada od ponedeljka u sedam sati do danas u isto vreme u pravcu izraelske teritorije i napala "65 terorističkih meta iz 62 borbena aviona" u pojasu Gaze, gde živi oko dva miliona stanovnika.

Od početka sukoba 10. maja 3.440 raketa je ispaljeno, a oko 90 odsto je presreo izraelski sistem protivraketne odbrane, kako navodi vojska.

Uz bezbednosnu krizu Gazi preti humanitarna kriza jer je gotovo 40.000 ljudi raseljeno i 2.500 stanovnika je ostalo bez krova nad glavom u izraelskom bombardovanju.

Islamski ekstremistički Hamas koji vlada Gazom zapretio je novim raketiranjem u pravcu Tel Aviva ako izraelske vazduhoplovne snage ne prestanu da gadjaju civile, dok ispaljuje desetine raketa na jug Izraela.

Vojska je rekla da gadjala takozvani "metro" podzemne tunele u Gazi za koje tvrdi da služe za dostavljanje oružja i gde se kriju komandiri Hamasa.

Od početka neprijateljstava poginulo je 212 Palestinaca, uključujući 61 dete i više od 1.400 je ranjeno.

Na izraelskoj strani ubijeno je desetoro ljudi, uključujući dvoje dece, a gotovo 300 je ranjeno u raketnoj vatri.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.