AAA

POLITIKA | 04.06.2021 17:00 > 04.06 17:00

Brnabić i Bregu o jačanju regionalne saradnje (VIDEO)


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu razgovarali su danas o jačanju regionalne saradnje i ostvarivanju rezultata Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište.

Brnabić je rekla da je saradnja sa RCC važna za Srbiju, jer doprinosi daljem razvoju odnosa u regionu, što je od ključnog značaja za brži napredak Srbije i celog regiona na evropskom putu, saopštila je Vlada.
Ona je ukazala na koristi koje donosi inicijativa "Mini Šengen", kroz koju region može da napreduje, da postigne veći ekonomski rast i da bude pouzdaniji i privlačniji za strane investitore, navodi se u saopštenju.

Bregu je, kako se navodi, pozdravila nastojanje da se omogući vakcinacija gradjana regiona u Srbiji, kako bi se pomoglo što bržem prevazilaženju krize, postigla brža imunizacija i oporavak privrede.

Ukazala je da je postignut napredak u ukidanju naknada za roming za mobilnu telefoniju u telefonskom saobraćaju na Zapadnom Balkanu, koja će stupiti na snagu sledećeg meseca.

Sagovornice su navele da su epidemiološke okolnosti dodatno ojačale svest o važnosti jačeg regionalnog povezivanja u narednom periodu i da je jedan od primera uspostavljanje zelenih koridora za brži i lakši transport robe u regionu.

Kao primer je navedena inicijativa "zelenih koridora", za prevoz životnih namirnica i drugih neophodnih roba medjunarodnim transportnim linijama, u vreme blokade izazvane epidemijom korona virusa, stoji u saopštenju.

Brnabić i Bregu su navele da će regionalna saradnja biti i tema predstojećeg samita Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, koji će uskoro biti održan u Nemačkoj.


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.